Borgmästare från 60 städer samlades i Vatikanen för att trycka på statscheferna inför FN:s klimattoppmöte i Paris.
Borgmästare från 60 städer samlades i Vatikanen för att trycka på statscheferna inför FN:s klimattoppmöte i Paris. Foto: Gregorio Borgia / TT

Varmaste halvåret någonsin på jorden

Det senaste halvåret var det varmaste som någonsin uppmätts enligt den amerikanska vädermyndigheten NOAA. Under det första halvåret i år var medeltemperaturen på hav och land 0.85 grader högre än medeltemperaturen för hela 1900-talet. 

Det här var det högsta halvårstemperaturen i NOAAs 135-åriga historia och slog det tidigare rekordet från 2010 med 0.09 grader, meddelar NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration, ett organ underställt USA:s handelsdepartement.

Samtidigt samlades i dag i Paris företrädare för 46 länder vid ett klimatmöte. Där kom man överens om gemensamma utvärderingar av koldioxidutsläpp var femte år.

Frankrikes klimatförhandlare Laurence Tubiana säger att det fortfarande återstår många detaljer, men att alla accepterar idén om att bli kontrollerade inom ett gemensamt ramverk och det är ett viktigt framsteg, anser hon.

Resultaten av överläggningarna i Paris kan öppna dörrar till vidare förhandlingar inför FN:s stora toppmöte om miljön i december.

FN:s målsättning är att begränsa den globala uppvärmningen till två grader.

Under tisdagen träffades också 60 borgmästare från städer runt om i världen i Vatikanen för en två dagars konferens som en del av påven Franciskus initiativ inom klimatområdet.

Tanken är att fortsätta sätta press på världsledarna inför klimatmötet i Paris senare under året.

Borgmästarna deklarerade under dagen att klimatförändringarna är en vetenskaplig realitet och orsakade av människan och det är en moralisk nödvändighet att vi gör något åt klimathotet.

Påven var hoppfull inför Parismötet men varnade samtidigt de närvarande borgmästarna.

- Ni är mänsklighetens samvete, sa han, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Experter har länge pekat på städers viktiga roll i klimatarbetet eftersom de står för nästan tre fjärdedelar av alla utsläpp av växthusgaser.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio lovade att minska stadens utsläpp av växthusgaser med 40 procent fram till år 2030 och uppmanade andra städer att följa deras exempel.

- Parismötet är bara månader bort, sa de Blaiso, och vi måste se det här som mållinjen på ett  sprintlopp och ta varje lokalt initiativ vi kan de kommande månaderna för att maximera chansen för att våra nationella regeringar ska agera modigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista