Kraftig ökning av ensamkommande barn

2:11 min

Antalet ensamkommande barn och unga som söker asyl i Sverige i år kan bli långt fler än man tidigare trott. Migrationsverket skriver kraftigt upp prognosen för ensamkommande till 12 000 under 2015. Ett besked som oroar flera kommuner.

– Det är klart att det finns en oro för hur man ska klara av det här uppdraget. Man vill bibehålla en god kvalité på mottagandet och det är klart att det blir svårare när det blir ett ökat tryck, säger Alexandra Wollmar integrationsutvecklare på länsstyrelsen i Jönköping.

Alla kommuner har avtal med migrationsverket där dom själva har fått utforma och planera mottagandet av ensamkommande barn och unga. Men dom platserna är slut.

Från och med i dag måste kommunerna ta hand om barn som dom inte har planerat för som migrationsverket tilldelar dem allt eftersom de kommer.

Trycket är stort, varje vecka kommer runt 400 barn till Sverige, fler än någonsin och lika många som kom under ett helt år 2006.

De flesta kommer från Somalia, Afghanistan och Eritrea.

Den kraftiga uppräkningen av prognosen till 12 000 från 8000 i april gör att alla kommuner oavsett tidigare engagemang måste räkna med att ta emot fler säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

– Samtliga kommuner kommer behöva ta emot ytterligare barn.

Vad får ni för reaktioner från kommunerna?

– Vissa kommuner säger att det här kommer inte fungera. Andra kommuner förstår och säger att vi får hantera situationen. Det finns inget alternativ utan vi måste hantera det.

Vad borde göras?

– Jag har inget svar på vad som borde göras. Däremot har vi varit väldigt tydliga med vad vi ser och det är en väldigt stor ökning av ensamkommande barn och de har behov av särskild omvårdnad i vissa fall. Man får titta över saken när Sveriges kommuners platser inte räcker till, men det är en politisk fråga, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista