Malmös polismästare Stefan Sintéus säger att läget är exceptionellt
Malmös polismästare Stefan Sintéus säger att läget är exceptionellt. Foto: Drago Prvulovic/TT

Polismästaren om explosionerna: Vi tar ett samlat grepp

2:24 min

I natt sprängdes ännu en handgranat i Malmö, nu utanför socialtjänstens kontor i stadsdelen Lorensborg. Det är den åttonde handgranaten som detonerat eller hittats i Malmö sedan juni. Och Malmös polismästare Stefan Sintéus säger att läget är exceptionellt.

– Sannolikt är det någon eller några som sitter på ett parti handgranater och de använder de nu i olika våldshandlingar. Det är så att det i Malmö finns ett tiotal personer som är väldigt kriminella. De har varit lagförda flera gånger och tillsammans med sina kompisar, som totalt kanske är ett 40-tal personer, ställer de nu till och hämnas på varandra i Malmö och skrämmer andra.  

Polisen tittar nu på om nattens sprängning var riktad mot socialtjänsten i Lorensborg då attacker mot myndigheter är något som förekommit flera gånger tidigare i Malmö.

Men andra sprängningar som har skett den senaste tiden har varit på helt andra håll i staden och varit riktade mot flerbostadshus och en lokal där en förening var samlad.

Men polisen försöker nu ta ett samlat grepp på dessa explosioner.

– Vi har tillsatt personal som gör att vi försöker se det samlat, och vad som hör samman och inte hör samman. Vi vet ju från de tekniska undersökningarna att handgranaterna är från forna Jugoslavien och kriget där nere.

Hittills har bara en person blivit skadad i samband med sprängdåden i Malmö, en man i samband med sprängningen utanför en lokal häromnatten.

Och Stefan Sintéus påpekar att det har sprängts på tider och platser där det inte finns mycket folk.

– Så än så länge så menar vi nog det att det ändå är rätt så isolerat trots allt. Men jag utesluter att det inte att det finns en viss risk ändå, eftersom det sprängs på platser där det uppenbarligen funnits någon människa. Samtidigt så är det en oerhört låg risk.

För inte så länge sedan hade Malmöpolisen en särskild insats för att hantera organiserad kriminalitet.

Men Stefan Sintéus tror inte på någon specialsatsning nu.

– Det är möjligt att vi gör vissa förstärkningar med anledning av läget. Men tittar vi på längre sikt så är detta något som vi ska ha i vår linjeorganisation och inte tillfälligt där folk blir kommenderade från olika enheter till oss i Malmö. Ledningen och styrningen är betydligt enklare att hantera under en hatt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista