Bild på Katrin Stjernfeldt Jammeh och poliser vid brottsplats. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT samt Johan Nilsson/TT
Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) medger att Malmö är särskilt utsatt av grov kriminalitet. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT samt Johan Nilsson/TT

Kommunledningen: Främst ett polisiärt ärende

1:38 min

Trots det stora antalet explosioner som har skett i Malmö gör kommunledningen ingen särskild insats i nuläget för att hantera situationen men kommunstyrelsens ordförande, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), vill se en förändring av vapenlagstiftningen.

– Polisen själva är väldigt tydliga med att just nu är man inne i en fas där det tydligt är bara en polisiär fråga. Sedan handlar det om att långsiktigt förebygga våldsdåd och annan kriminalitet i samarbete mellan polisen och kommunen. Men just nu handlar det om att polisen måste gripa och se till att de här grovt kriminella lagförs.

Under juni och juli har hittills åtta stycken handgranater detonerat eller hittats i Malmö. En person har skadats i samband med ett av dåden. Katrin Stjernfeldt Jammeh poängterar att även andra svenska städer har haft problem med grov kriminalitet men medger att läget på vissa sätt är särskilt utsatt i Malmö.

– Polis vittnar om att tillgång till vapen och olika former av krigsmaterial som handgranater och automatvapen lite på grund av vårt geografiska läge finns där en tillgång som inte finns på andra håll. Det måste man ta hänsyn till när man fördelar resurser.

Så allt är inte upp till polisen utan politiken har en roll att spela. Och under dagen har Katrin Stjernfeldt Jammeh pratat med inrikesminister Anders Ygeman eftersom hon vill se en förändring av vapenlagstiftningen.

– Jag tycker att den situation vi har idag där ett antal kriminella rör sig med krigsmaterial är inte ok. Samhället måste vara mycket hårdare och tuffare och markera att det inte är ok. Sedan i det långa loppet så handlar det om att polisen måste ha resurser att vara på olika ställen i staden, att klara både akuta händelser och det mer vardagliga arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista