Åskoväder leder till elavbrott

1:26 min

Ruskvädret som drog in över Sverige orsakade flera strömavbrott, men inte några större skador. Lågtrycket dröjer kvar över helgen, och SMHI varnar för såväl hårda vindar som översvämningar.

Busvädret, med åska och regn, ledde inledningsvis till att flera tusen elkunder i Götaland blev utan ström. Eon hade tidigt på lördag kväll 600 fortfarande strömlösa abonnenter, framför allt i Skåne och Jönköpings län.

– Totalt drabbades 5 000 abonnenter, och som mest 2 300 samtidigt då det åskade som värst, säger Efwa Nilsson vid Eons presstjänst.

Tidig på kvällen hade Kosta i Kronobergs fått mest regn i landet: 29 millimeter. Karlskrona hade fått 27 millimeter. Regnet och blåsten över södra delen av landet verkade dock inte ha lett till några omfattande problem. Räddningstjänsten Syd i Skåne hade på eftermiddagen bara haft en översvämning i en fastighet och räddningstjänsterna i Kalmar och på Gotland hade inte haft utryckningar relaterade till vädret.

Enligt Trafikverket hade det inte heller varit några störningar i väg- eller järnvägstrafiken som kunde kopplas till vädret. Över Ölandsbron var det långa köer när många valde att lämna ön i det dåliga vädret, skriver Barometern.

Och det dåliga vädret hänger kvar. Det sammanhängande regnområdet, med 20—40 millimeter regn, drog sig upp mot södra Norrland under natten och under söndagen kan det regna upp mot 50 millimeter i Jämtland. Både där, i Västernorrland och Gävleborg kan det myckna regnandet på söndag leda till att mindre vattendrag svämmar över. SMHI har utfärdat totalt 36 varningar för det närmaste dygnet, som berör hela kuststräckan och Blekinge upp till Jämtland.

De flesta varningar är av den lägsta graden, klass 1. Men i Jämtland och Västernorrland är varningarna av klass 2, för där bedöms regnandet kunna leda till översvämningar.