Sida-finansierat krypteringsverktyg hjälper langare

2:08 min

Det verktyg för att koda information som svenska biståndsorganet Sida varit med och finansierat används även av narkotikalangare och andra kriminella över hela världen. Men Sida försvarar verktyget. Det rapporterar P1-programmet "I Lagens namn" i dag.

– I miljöer där vi jobbar, där sätter folk sina liv på spel för att kunna prata fritt eller för att kunna organisera sig och då hänger hela deras verksamhet och existens på att de har en säker teknik att använda och då är krypteringsverktyget Tor himla, himla viktigt för dem, säger Marcin de Kaminski på Sida.

Poängen var att hjälpa frihetskämpar i diktaturer gå runt censuren och kommunicera säkert. Men inte bara frihetskämpar använder Tor.

– Jag har alltid haft ett genuint intresse av datorer och på senare år har jag rökt mycket cannabis också, så jag slog bara ihop de två flugor i en smäll, säger Jonas.

Den här mannen var en av Sveriges största langare på den kriminella marknadsplatsen Silk Road. I skydd av Tor.

Han åkte fast sedan polisen i Skåne tagit sig runt krypteringsskyddet med nya metoder och nystade upp flera fall i rad.

Langarna tjänade miljoner, de kunde göra ett trettiotal affärer om dagen, berättar polisen Stefan Steiner.

– Det hinner du inte ens med om du är en vanlig icke internetbaserad gatulangare för då ska du bestämma tid och plats med 30 olika personer.

Det går inte att sälja så här mycket knark om man inte har internet som hjälp, säger Stefan Steiner.

De kriminella affärerna fortsätter nu på andra delar av det dolda internet. I skydd av Tor.

Ändå - fördelarna överväger, anser Sidas Marcin de Kaminski

– Jag ser inga generella problem med att gå in med ett nytt stöd till Tor just för att kopplingen är så viktig mellan Tor och mänskliga rättigheter, säger Marcin de Kaminski.