Turkiets premiärminister, tankbil, PKK Foto: AP/TT
1 av 2
PKK anser att vapenvilan med Turkiet nu är meningslöst. Foto: AP/TT.
Man som står på gata Foto: Tomas Thorén/Sveriges Radio
2 av 2
Krig i Syrien är inte rätt för Turkiet, säger restaurangarbetaren Sebati Tekin som är orolig för att mer våld i Istanbul där han bor. Foto: Tomas Thorén/Sveriges Radio.

Turkiet ska fortsätta attackera både IS och PKK

2:16 min

Turkiets militäroperationer mot PKK och Syrien kommer att fortsätta med full styrka, förklarar den turkiska regeringen. I dag har också en by i norra Syrien beskjutits med turkisk granateld, enligt syrisk-kurdiska gerilla. Turkiets militära agerande mot IS välkomnas av Nato, men samtidigt får Turkiet kritik för attacker mot kurdisk gerilla.

En explosion lyser upp i kvällsmörkret i de irakiska Qandil-bergen när turkiskt stridsflygplan bombar mål för den kurdiska gerillan PKK, i en video som spridits på nätet.

Igår natt attackerade turkiska stridflygplan återigen mål för PKK och idag anklagade syrisk-kurdisk gerilla Turkiet för granatbeskjutning mot byn Zur Maghar i norra Syrien.

Turkiet förnekar att den syrisk-kurdiska gerillan YPG är ett militärt mål för Turkiet, i ett regeringsuttalande till nyhetsbyrån AFP.

Men samtidigt säger turkiska regeringen att de kommer fortsätta militärattackerna mot både IS och PKK med oförändrad kraft.

Tvåfrontskriget mot både IS och PKK väcker blandade känslor, inte minst eftersom den syriskkurdiska gerillan YPG i praktiken varit USA:s allierade på marken i kampen mot IS i norra Syrien.

Läget är också fortsatt kaotiskt på flera håll i Turkiet, med kravaller och skrämmande varningar om bombhot mot civila mål, som basuneras ut i turkiska medier.

Sebati Tekin som är arbetsledare på en restaurang i Istanbul är kritisk mot den turkiska regeringens Syrien-politik.

– Det är inte rätt för Turkiet att föra krig i Syrien, säger Sebati Tekin som menar att militäroperationerna riskerar att dra in Turkiet allt djupare i Syrien-konflikten med risk för att mer våld spiller över på den turkiska sidan av gränsen.

Sebati kommer från en region vid Svarta Havet där president Erdogan har sina rötter och bor i Istanbulkvarteret Kasimpasa dör Erdogan växte upp. Men trots det stöder han inte regeringspartiet AKP utan röstar på det största oppositionspartiet CHP, ett mittenvänsterparti som grundades av Turkiets landsfader Atatürk.

Sebati tycker heller inte att attackerna mot PKK är rätt även om han tillägger att han som många andra i Turkiet ser PKK som en terroristorganisation.

– Nationalismen och hatet kommer nu bara att bli värre både bland turkar och kurder, säger Sebati som är orolig för vedergällningsattacker mot Turkiet från PKK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista