Den sjunkna ubåten utanför Stockholm, som alltså sjönk för 99 år sedan. Foto: Ocean X Team/TT
Den sjunkna ubåten utanför Stockholm, som alltså sjönk för 99 år sedan. Foto: Ocean X Team/TT

Försvarsmakten: Ubåten sjönk 1916

"Ur ett försvarsmaktsperspektiv så ärden inte intressant"
1:33 min

Ubåten som hittades av dykare är med största sannolikhet den ryska ubåten "Som" som förliste 1916, under första världskriget, skriver Försvarsmakten.

Efter att Försvarsmakten tagit del av den cirka en timme långa filmsekvensen från det privata dykföretaget som hittade ubåten så kom beskedet på eftermiddagen. Med största sannolikhet rör det sig inte om en modern ubåt. Det berättar Jesper Tengroth, pressekreterare vid försvarsmakten.

– Försvarsmaktens analys visar att det med största sannolikhet är den ryska ubåten "Som" som förliste år 1916 efter en kollision med ett svenskt fartyg, säger Jesper Tengroth.

Jesper Tengrot berättar att det finns uppgifter som stärker detta.

– Bland annat handlar det om att man kan utläsa ubåtens namn på fartygsskrovet. Man kan också se att ubåtens konstruktion är av den äldre typen, säger Jesper Tengroth.

För att med säkerhet fastställa ubåtens identitet måste dock en teknisk undersökning genomföras. Något som Jesper Tengroth menar inte blir en uppgift för Försvaret.

– Ur ett  Försvarsmaktsperspektiv så är det inte en fråga för oss. Den utgör inget hot mot Sverige, säger Jesper Tengroth.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".