Nordkorea bygger ut missilbas

1:55 min

Nordkorea verkar förbereda sig för att avfyra en ny typ av långdistansraket. Det enligt uppgifter i Sydkoreansk media.

Uppgifterna kommer från satellitbilder och visar hur nordkoreanerna byggt en 60 meter hög avfyrningsramp som skulle kunna göra det möjligt för landet att avfyra betydligt större raketer och missiler än tidigare.

Det är nytagna satellitbilder som visar hur Nordkorea har byggt ut och förstärkt sin största avfyrningsramp för raketer och robotar. Bilderna publiceras i dag i flera medier här i Asien. Bland annat visar bilderna hur nordkoreanerna har byggt ett nytt , högre starttorn vid missilbasen som skulle kunna göra det möjligt att avfyra betydligt större raketer än tidigare.

I december 2012 avfyrade Nordkorea sin hittills största missil. Nordkoreanerna sa att det var ett test för att i framtiden kunna skicka upp satelliter, men omvärlden fördömde avfyrningen och såg det som ett förtäckt prov av interkontinentala robotar och FN införde sanktioner mot landet. Tre månader senare genomförde Nordkorea sitt hittills största kärnvapentest, något som omvärlden tolkade som ett svar på sanktionerna.

Om Nordkorea lyckas bygga större missiler så tros målet vara att de ska kunna nå Japan och även så långt bort som USA:s västkust. Det säger Robert Kelly som är professor i politisk vetenskap och diplomati vid Universitetet i Pusan, Sydkorea.

– Många är oroliga över att det är riktat mot USA som är det största målet, säger han.

Robert Kelly säger också att om Nordkorea fortsätter att avfyra missiler så visar de omvärlden och även sin bundsförvant Kina att landet inte är att lita på.

– Ju mer de gör sådana saker desto mer övertygar de alla, även Kina att de är farliga.

Utbyggnaden av missilbasen skulle kunna vara en del i förberedelserna för att avfyra en långdistansraket i oktober i samband med 70-årsdagen av grundandet av det styrande Arbetarpartiet.

Vid en sällsynt presskonferens tidigare i veckan sa Nordkoreas FN ambassadör Jan Il-Hun att det inte kan uteslutas att landet kommer att genomföra ett test i oktober.

En sådan avfyrning skulle nästan säkert ses av det internationella samfundet som ett förtäckt test av långdistansmissiler och resultera i nya och hårdare FN-sanktioner mot landet och ytterligare öka den militära spänningarna på koreahalvön .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista