Flyktinglägret i Harsham. Foto: Nivette Dawod/Sverigesradio
I bland annat Irak är tre miljoner på flykt i det egna landet. Foto: Nivette Dawod/Sveriges Radio

Allt fler kristna spås lämna Mellanöstern

"Känner en djup förtvivlan och oro"
2:03 min

I spåren av det syriska inbördeskriget och Islamiska Statens framfart i både Syrien och Irak flyr alltfler kristna Mellanöstern.

De kristna i del områden är på väg att försvinna helt och hållet.

Erik Apelgårdh, internationell chef hos Svenska Kyrkan, kan vittna om oron för de kristnas framtid i det område religionen föddes:

– En del utan de vi möter talar om en sådan utveckling. Att Mellanösterns kristna befolkningen kommer att på sikt försvinna. Det är ju inget som någon av de kyrkoföreträdare vi möter önskar, men känner en djup förtvivlan och oro över att människor ska känna sig fördrivna eller så illa tvungna att man inte kan leva kvar.

Det amerikanska forskningsinstitutet Pew Research Center har gjort en prognos som visar att de bofasta kristnas andel av befolkningen i Mellanöstern och Nordafrika, som i dag är nästan fyra procent, kommer att minska till under tre procent till år 2050.

Medan alla andra folkgrupper i de muslimskdominerade staterna ökar sin andel.

Det är egentligen bara i Jordanien, Israel och i de palestinska områdena som kristna kan leva under, om inte helt, så förhållandevis, trygga omständigheter.

Men i Libanon, som varit stabilt under flera år nu, börjar oron åter sprida sig:

– Man räknar med en, en och en halv miljon flyktingar i Libanon som är ett litet land. Så det är ju ett ansträngt läge och en oro i Libanon över att konflikten också ska blossa upp där, säger Erik Apelgårdh. 

De kristnas flykt från Mellan Östern är egentligen inget nytt fenomen.

Det har pågått i över hundra år, kombinerat med ren utrotning som det turkiska folkmordet på armenierna under första världskriget.

Ordentlig fart tog utvandringen egentligen med diktatorn Saddam Husseins fall i Irak. Han ville behålla de kristna eftersom de ofta hade god utbildning.

Sen har det bara blivit värre och i samband med inbördeskriget i Syrien, som fått miljontals på flykt, och Islamiska Statens härjningar, som drabbat 100.000-tals, minskar de redan små kristna minoriteterna till nästan ingenting på en del håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".