Grafik, polisens pensionsavgångar

Fler lämnar polisyrket

1:28 min

De senaste 18 månaderna har 300 poliser valt att säga upp sig och lämna polisyrket. Efter att Polismyndigheten slagits samman till en myndighet sker stora förändringar och omfattande omorganisationer, vilket beskrivs som den främsta orsaken till att många säger upp sig.

Erica Bäckius var tidigare trafikpolis i Dalarna, och slutade för två månader sedan.

– I själva arbetsuppgiften är det ingen skillnad, men organisationsmässigt så är det ännu mera rörigt. Just att ingen vet vad de kommer att få för tjänst sen. Och hur kommer verksamheten se ut? Vad ska vår verksamhet göra? Vad ska vi ha för arbetsuppgifter, hur många ska jobba här? Det är väldigt rörigt och väldigt mycket osäkerhet, säger Erica Bäckius.

Under årets första sex månader har 110 poliser lämnat yrket och Erica Bäckius är en av dem.

Flera poliser som Ekot pratat med vittnar nu om att frustrationen och missnöjet växer i leden.

Vad lovade man med den nya organisationen?

– Att man skulle komma närmare medborgarna. Men så känns det inte, det finns inga pengar för omorganisationen, säger Erica Bäckius.

I Dalarna har den nya organisationen inneburit kraftiga nedskärningar i budgeten enligt Erica Bäckius som tillhörde trafikpoliserna.

Och därför finns det i dagsläget bara en ordinarie trafikpolis utplacerad norr om Leksand, berättar hon.

– Personalen har då frivilligt lagt mycket längre arbetspass så att man ska åka dit och jobba ändå. Vilket betyder att man måste jobba ett pass på tolv timmar istället för åtta, nio timmar, säger Erica Bäckius.

Enligt polisens egna siffror som Ekot begärt ut, som bortser från pensionsavgångar och dödsfall, har andelen poliser som lämnar yrket fördubblats de senaste tio åren. 2005 lämnade 85 poliser tjänsten och siffrorna låg på stabila nivåer fram till 2009, därefter ökar andelen stadigt fram till toppåret 2014 då 190 poliser sa upp sig.

Kajsa Möller är HR-direktör på Polismyndigheten.

– Senaste åren skulle jag nog säga att en del av förklaringen ligger i den stora förändring som vi står mitt i nu, säger Kajsa Möller.

Den här utvecklingen går mot att fler och fler slutar. Är inte det bekymmersamt?

– Om du tittar på det totala antalet så är det fortfarande under en procent personalomsättning. En viss personalomsättning är sund att ha, det vill vi ha. Men det mest intressanta är att titta på vad som är anledningen till att man lämnar. Och där har vi, tycker jag personligen, mer att göra av kvalitativa, bra samtal med de som slutar, säger Kajsa Möller.

Polisförbundets tillförordnade ordförande Christer Palmkvist oroas av utvecklingen. Han tror att en anledning är de stora förändringarna i samband med att de 21 fristående polismyndigheterna slog ihop och blev en enda myndighet i januari i år.

– Man känner inte igen sig i sin polisiära vardag. Dels handlar det om ökad arbetsbelastning och dels handlar det om resurser. Dessutom är många chefer tillförordnade och känner inte den tryggheten de borde i sitt uppdrag. Det känner personalen av, säger Christer Palmkvist.

Även om andelen poliser som valt att lämna sina tjänster är fler 2014 än 2005 så är antalet poliser i Sverige fler idag än för tio år sedan.

Hör ett längre reportage i Studio Ett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista