Svensken vill distansera sig från landet brunsås

1:38 min

Konsumtionen av kött har ökat rejält över tid, samtidigt som svenskarna dricker allt mindre mjölk – en dryck som förknippas med det gamla Sverige, säger etnologen Håkan Jönsson.

– Generellt sett så är ju måltidsmönstren i glesbygden mer lika de som var i hela Sverige för 20-30 år sedan, till exempel köttbullar, kåldolmar och ärtor med fläsk. Det var köttet som definierade den riktiga måltiden, säger Håkan Jönsson som är etnolog vid Lunds Universitet och specialiserad på mat och måltider.

Konsumtionen av kött har ökat med drygt 70 procent under de senaste 50 åren, visar en ny rapport från Jordbruksverket, som sammanställt statistik om svenskarnas konsumtionsvanor.

Men vi äter också mer av både frukt och grönsaker, och även om vi äter mindre strösocker så köper vi både mer godis och läsk. Det är framförallt i storstäderna som grönsaker tar upp allt större plats i matkassen.

– I storstäderna finns det dels många fler vegetarianer och sen är man mer påverkad av mångkulturella influenser med kök från andra länder, som är mycket mer grönsakscentrerad, säger Håkan Jönsson.

Vi handlar också mer mat i dag men maten har blivit jämförelsevis billigare, och som andel av våra totala utgifter lägger vi mindre pengar på mat idag än i slutet av 70-talet.

Mer pengar lägger vi däremot på att äta ute, och flest restaurangbesök görs i storstäder och förortskommuner. I genomsnitt intar svensken idag 175 måltider utanför hemmet på ett år, enligt Jordbruksverket.

Men för mjölken som dryck går det stadigt utför. Håkan Jönsson på Lunds Universitet menar att mjölk har blivit omodernt.

– Mjölken har fått stryka på foten för det har förknippats med det gamla Sverige, något som man velat ta avstånd ifrån, landet brunsås, säger Håkan Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista