Invånare i byn Buye står i kö för att rösta i presidentvalet. Foto: Phil Moore/TT.
Invånare i byn Buye står i kö för att rösta i presidentvalet. Foto: Phil Moore/TT.

Burundis opposition har fått ledande position i parlamentet

0:55 min

Burundis främsta oppositionsledare har nu, med stöd av regeringspartiet, fått en ledande position i landets parlament. Detta trots att han så sent som förra veckan dömde ut det kontroversiella valet där president Pierre Nkurunziza blev omvald.

Under dagen kom beskedet att Agathon Rwasa, som var president Pierre Nkurunzizas främsta motkandidat i valet i tisdags förra veckan, nu har valt att fortsätta verka som yrkespolitiker i Burundi. Han valdes under dagen till vice president i parlamentet, med stöd av regeringspartiet CNDD-FDD.

Det här är kontroversiellt. Agathon Rwasa var innan valet en stark motståndare till Pierre Nkurunzizas tredje mandatperiod, som han – liksom Burundis övriga opposition – menade stod i strid med grundlagen. Och att han nu väljs till en ledande position, med stöd av regeringspartiet, väcker reaktioner. Oppositionella som nyhetsbyrån AFP har varit i kontakt med ska ha kallat honom för "förrädare".

President Pierre Nkurunzizas beslut att ställa upp för en tredje mandatperiod har lett till den värsta krisen i Burundi sedan inbördeskriget. Omkring 150 000 har flytt landet, och åtminstone 100 personer har dött i samband med protester mot presidenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista