Poliser, Jönköping
Foto: SR

Få med utländsk bakgrund kommer in på polisutbildningen

2:09 min

Allt färre med utländsk bakgrund utbildar sig till poliser, och det är oroande menar företrädare för polisutbildningen.

I Sverige har ungefär 16 procent av befolkningen utländsk bakgrund, men till polisutbildningen under det senaste två antagningarna har det bara varit fem procent av studenterna som har utländsk bakgrund.

Tidigare år har andelen poliselever med utländsk bakgrund varit runt tio procent, men det nästan halverades 2014. På rekryteringsmyndigheten, som sköter antagningen till polisutbildningen, säger man att man följer utvecklingen men att det är för tidigt att kalla det en trend.

På polisutbildningen är man mer oroad. Betty Rohdin, utbildningsledare på polishögskolan i Växjö, har reagerat på hur det ser ut i hennes klasser.

– Jag har ju varit med sedan vi startade 2001 och har ju haft grupper där vi varit uppe i 15 procent. När man hade besök internationellt kunde man gå ut med ett mejl: "Är det nån som kan hjälpa mig tolka arabiska?" Och så fick man sju svar. Nu finns det knappt några som kan hjälpa till.

Christer Palmkvist på Polisförbundet ser olika etniciteter inom poliskåren som en fråga om rättssäkerhet.

– Att en poliskår i en rättsstat speglar medborgarnas sammansättning. Det är någonstans en självklarhet kan jag tycka.

Vad det beror på finns olika förklaringar till. På polisförbundet tror man att det kan ha att göra med en förändring i antagningen, som började gälla förra året. Gymnasiebetygen blev viktigare för bedömningen och intervjun lite mindre viktig.

Mona Franzon arbetar i Hjällbo i Göteborg och har varit polis i fem år. Hon föddes i Iran och kom till Sverige som elvaåring.

Bland 100 poliser i ingripandeverksamheten i Hjällbo är hon ensam kvinna med invandrarbakgrund, men i området finns 200 språk och nationaliteter. Hon tror att det finns en stor misstro mot polisen från ungdomar i förorten.

– Där tror jag fortfarande vi har väldigt mycket att jobba med. Jag får en känsla av att nu när de börjar växa upp, komma upp i ålder och börjar kunna söka till polisen, att de inte är lika motiverade att söka till polisyrket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista