Burundis president Pierre Nkurunziza. Foto: Riccardo Gangale/TT
Burundis president Pierre Nkurunziza. Foto: Riccardo Gangale/TT

Orolig stämning i Burundi efter skjutningar

1:54 min

En högt uppsatt general dödats i ett attentat i söndags och i går kväll skedde ytterligare ett attentat, där en känd motståndare till den kontroversielle presidenten Pierre Nkurunziza blev skjuten.

Pierre-Claver Mbonimpa är en i Burundi välkänd aktivist och motståndare till president Pierre Nkurunzizas tredje mandatperiod, som av många anses vara i strid med Burundis konstitution.

Han är känd som en förkämpe för mänskliga rättigheter och en frispråkig kritiker av det politiska spelet i Burundi, som här när han under ett framförande på Oslo Freedom Forum 2010 påpekade att de etniska skillnaderna som ofta sägs prägla landet i själva verket är politiska - att makthavarna vänder grupperna hutu och tutsi mot varandra i syfte att behålla makten.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP ska Mbonimpa ha varit på väg hem i sin bil när två män på en motorcykel och sköt på honom. Han ska nu enligt de senaste rapporterna vara allvarligt skadad och vårdas på sjukhus.

Skjutningen av Pierre-Claver Mbonimpa skedde bara en dag efter att en av Burundis mäktigaste män, generalen Adolphe Nshimirimana, som stod presidenten nära, dödats av okända gärningsmän.

Under gårdagen ska också åtminstone två journalister ha gripits och misshandlats, enligt AFP.

Krisen i Burundi utbröt sedan presidenten Pierre Nkurunziza i april gav besked om att han skulle ställa upp för en tredje mandatperiod. Omfattande protester utbröt, vilka möttes av kraftig repression från myndigheterna. Över 100 människor har dödats.

De senaste veckorna har presidenten och hans parti vunnit både president- och parlamentsval med stor majoritet, val som fått stark kritik både från oppositionen och stora delar av omvärlden.

Många oppositionella befinner sig nu i exil, och det har funnits planer på att bilda någon form av exilregering.

TV-kanalen al-Jazeera har också rapporterat om att det förekommer rekrytering av personer i flyktingläger i Rwanda till någon form av väpnad styrka som ska kämpa mot presidenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista