Abortmotståndare inledde kampanj

På tisdagsförmiddagen demonstrerade ett antal personer från organisationen Människorätt för ofödda, MRO, i centrala Jönköping. Demonstrationen var en del av en större kampanj som just nu börjat rulla genom Sverige.

Flera medier har rapporterat om kampanjen som just haft sina första stopp i Norrköping och Linköping, där många personer ifrågasatte de bilder på blodiga foster som i jättestorlek exponeras längs sidorna på den lastbil organisationen använder under kampanjen.

P4 Jönköping var på plats under demonstrationen på Hoppets torg och förbipasserande reagerade starkt på bilderna.

– Jag tänker att det är sorgligt att man har glömt hur det en gång var när det var flickor som dog. Man tar steg bakåt i utvecklingen och inte framåt, säger Ingrid, en av kvinnorna som reagerade plakaten, till P4 Jönköping.

Gullan Malmquist, vice ordförande i MRO, höll i ett av plakaten under demonstrationen. Enligt henne är det en självklarhet att demonstrera.

– Vi vill visa att det är ett grovt brott att döda en människa, även en liten ofödd människa som inte alls har möjlighet att försvara sig själv och sitt liv, säger hon.

Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU säger till Norrköpings tidningar att hon anser att kampanjen hämtat inspiration från konservativa krafter i USA och att problemet i sig inte handlar om medicinska aborter utan om oönskade graviditeter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista