Strandskyddet minskar kraftigt

1:39 min

Strandskyddet längs med Sveriges stränder har minskat under de senaste åren. Det visar siffror från Naturvårdsverket. De känsligaste områdena som har ett strandskydd på 300 meter har minskat med 26 procent.

– Det är självklart olyckligt att strandskyddet minskar så kraftigt sett till hela landet. Strandskyddet, även det här utökade strandskyddet behövs för att säkerhetsställa friluftsliv och biologisk mångfald och så vidare, säger Mårten Wallberg, vice ordförande i Naturskyddsföreningens styrelse och talesperson för strandskyddsfrågor.

Strandskyddet finns till för att skydda bland annat djur,växter och friluftsliv längs med våra stränder. Det generella strandskyddet är 100 meter från strandkanten, men i områden som är extra känsliga kan länsstyrelserna utöka skyddet till 300 meter. Under de senaste åren har landets länsstyrelser haft i uppdrag av regeringen att se över det här utökade strandskyddet, och nu när nästan alla är klara med översynen så visar statistik från Naturvårdsverket att det utökade strandskyddet har minskat från 6 600 kvadratkilometer till 4 900 kvadratkilometer, en minskning på 26 procent. Blekinge och Södermanland ingår inte i statistiken. 

– När man minskar strandskyddet från 300 meter till 100 meter så öppnar man ju helt enkelt för exploatering mycket närmare strandlinjerna, det finns ju stora risker med det, det gör det alltid när man tar bort ett skydd, säger Mårten Wallberg på Naturskyddsföreningen.

Men enligt miljöminister Åsa Romson går det inte att säga att minskningen är ett problem i sig då Sverige faktiskt har behov att minska ner på strandskyddet i en del områden, samtidigt som strandskyddet kan behöva utökas på andra mer exploateringskänsliga platser. Var exakt minskningen av strandskyddet nu har skett ska regeringen få en rapport om i december, enligt Åsa Romson.

– Det intressanta är relationen här, var har det minskat och var har det ökat? Regeringen kommer göra sin bedömning i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista