PKK: Turkiska flygattacker drabbar civilia

1:47 min

I Qandil-bergen i norra Irak har turkiskt flyg bombat kurdiska PKK i snart två veckor. Ekots utsände i norra Irak, Jesper Lindau, nådde Zagros Hiwa, PKK:s talesperson i utrikesfrågor.

 PKK har sina baser bland folket som bor där i bergen och det är också de som drabbas mest.

– Flygbombningar mot Qandil drabbade civila. En by som heter Zargala bombades och 8 människor miste livet, säger Zagros Hiwa.

Den lilla byn Zargala ligger i Qandilbergen. Turkiet säger att det handlade om en PKK-bas, inte ett civilt mål, men har sagt att saken ska undersökas.

– Den mesta förödelsen i bergen har drabbat vanligt folk, många gårdar, trädgårdar och boskap som dött, säger Zagro Hiwa.

Själva har PKK sju döda och nio skadade, hävdar han. Turkiet hävdar att de döda är många fler, vad som är sant går inte att veta. Det är en gerillarörelse med baser i bergen där folk lever, så jag frågade honom om inte deras blotta närvaro gör att folk kommer i fara.

– Vi är här, men det är inte här vi slåss, det gör vi i Turkiet. Vår närvaro här är bara en ursäkt. Vi är en kurdisk nationell rörelse, självklart kommer vi att vara här, säger Zagros Hiwa som menar att det är Turkiet som gjort Qandil till ett slagfält.

PKK:s dödliga attacker mot polis och militär i Turkiet har ökat de senaste veckorna. Men att de skulle sluta med det om Turkiet slutar bomba vill inte Zagros Hiwa svara på.

– Turkiet har anslutit sig till bombningarna av IS, men det är bara en täckmantel för att komma åt PKK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista