Attacker mot tiggare leder inte till åtal. Foto: Hasse Holmberg/TT, Erlend Aas/NTB Scanpix
Attacker mot tiggare leder inte till åtal. Foto: Hasse Holmberg/TT, Erlend Aas/NTB Scanpix

Få åtal för attacker mot människor som tigger

1:36 min

Attacker mot tiggare leder sällan till åtal. Det visar en genomgång som Dagens Nyheter har gjort.

– Brotten är svårutredda och det finns ett stort mörkertal när det gäller de här brotten och där de här utsatta EU-medborgarna också är utsatt för brott, säger Lars Öijlelind, chef på underrättelsesektionen på nationella operativa avdelningen vid polisen.

Minst 76 attacker har skett mot EU-migranter som tigger i Sverige under dom senaste 18 månaderna. Det visade en granskning som tidskriften Expo publicerade tidigare i somras.

Men det är oklart hur många av fallen som klaras upp.

Det skriver Dagens Nyheter som har gått igenom dom 25 grövsta attackerna mot EU-migranter som polisanmälts sedan 2014.

Bland annat rör det sig misstänkta fall mordbränder och misshandel. Av dom har bara fem lett till åtal. Även attacker mot Eu-migranters boplatser har varit svåra att klara upp.

Av 14 misstänkta attacker mot boplatser har endast två utredningar hittills lett till åtal, skriver tidningen.

– Mycket beror på att de har ett dåligt förhållande till myndigheter. Det är problem med språk och tal och dessutom är de ganska rörliga, helt plötsligt kan de vara försvunna från Sverige helt enkelt, säger Lars Öijelind, chef på underrättelsesektionen på nationella operativa avdelningen vid polisen.

Sedan tidigare har regeringen bett polismyndigheten att kartlägga brott mot människor som tigger och annan brottslighet i den miljön.

Regeringen vill också ha förslag på konkreta åtgärder.

Detta blir en del i den större pågående kartläggningen av brottslighet mot utsatta EU-migranter. Den sista november ska granskningen vara klar.

– Vårt mål är att kunna göra en bra rapport och också komma med bra rekommendationer och förslag på åtgärder, säger Lars Öijelind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista