Foto: David Arranz/AP
Foto: David Arranz/AP

Stora skogsbränder härjar i Spanien

54 000 hektar har brunnit – bara i år
1:17 min

I västra Spanien har fler än 3 000 människor evakuerats efter att en stor skogsbrand hotat deras hem. Det gäller regionen Extremadura, nära gränsen till Portugal.

Med hjälp av flygplan och helikoptrar bekämpar flera brandkårer skogsbränder på olika platser av Spanien. De drabbade regionerna är, förutom Extremadura i västra Spanien, Asturias i nordväst och  Murcia i sydöst.

I Extremadura är det ett skogs- och bergsområde i Sierra de Gata på uppemot 6 000 hektar som brinner och där har 3 000 människor fått evakueras ifrån bostäder och campingplatser. Släckningsarbetet har försvårats av kraftig blåst.

54 000 hektar mark brunnit i Spanien hittills i år, det är mer än under de senaste två åren tillsammans, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det extremt varma och torra vädret i stora delar av Sydeuropa under juli och augusti har inte bara gjort att skogsbränder är mer lättantändliga, det har också drabbat jordbruket hårt i både Frankrike, Spanien och Italien.

Kött och mjölkbönder hör till dem som drabbas hårdast av torkan, men även olivodlare i Italien och Spanien talar om katastrof i år, dels på grund av torkan, men också eftersom en allvarlig bakteriesjukdom på olivträden har fått snabb och stor spridning.

Branden som startade i torsdags misstänks vara anlagd eftersom den är koncentrerad till ett specifikt område, enligt uppgifter i spanska medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".