Uttalanden om migranter kritiseras

2:42 min

I Storbritannien planerar regeringen krafttag mot arbetsgivare som anställer illegala invandrare.

Utspelet är det senaste i raden av förslag som ska försvåra för flyktingar som kommer till Storbritannien på olaglig väg. Samtidigt får regeringen kritik för att, enligt oppositionen, sprida panik kring flyktingsituationen.

– Det kommer alltid att finnas miljoner afrikanska flyktingar som vill komma till Europa av ekonomiska skäl. Och så länge lagarna i EU ser ut som de gör, är risken liten att de blir hemskickade igen, sa utrikesminister Philip Hammond till BBC.

Utrikesministern gav sig in i debatten kring flyktingsituationen för första gången den här sommaren.

Han kallade flyktingarna för "plundrare" och sa att migranter är ett hot mot levnadsstandarden i Europa - uttalanden som han senare fick kritik för av ledande Labourpolitiker.

Samtidigt presenterade regeringen igår nya planer för att försvåra för invandrare som kommer till Storbritannien illegalt.

För en vecka sen lanserades hårdare tag mot hyresvärdar; nu är det mot arbetsgivare som anställer illegala invandrare.

Städföretag, byggen och vårdhem är bland de arbetsplatser som ska punktmarkeras.

Regeringens insatser kommer med anledning av flyktingsituationen kring engelska kanalen den här sommaren.

De nya hårdare tagen syftar till att visa att Storbritannien inte är ett land där "gatorna kantas av guld", som inrikesminister Theresa May sa.

På en trafikerad gata här i centrala London träffar jag Alison Knox. Hon är orolig över det växande antal flyktingar som vill komma till Storbritannien.

– Vårt system är överbelastat. Problemen måste lösas i hemländerna, för hur kan vi, en liten ö, ta hand om världens alla problem, säger Alison Knox.

Rob Flowers säger att en av de bästa sakerna med Storbritannien är mångfalden.

Men alla som kommer hit måste bidra, tycker han.

– Alla får flytta vart de vill, så länge de jobbar hårt och betalar skatt. Men om de inte vill bidra utan bara är här för att få en snabb slant, ja det är inte så vi gör det här, säger Rob Flowers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista