Jonas Sjöstedt: Partierna måste samarbeta mot hatbrott

1:40 min

Efter helgens attack mot ett EU-migrantläger utanför Göteborg vill Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att regeringen samlar riksdagens partier. För att motverka att fler våldsdåd sker har riksdagspartierna ett ansvar att samarbeta säger Vänsterpartiets ledare till Ekot.

– Jag skulle gärna se att regeringen samtalade med oss i de andra partierna gemensamt för att se vad som behövs göras mer. Vad man tänker sig framöver och hur vi kan bidra på olika sätt för att samla goda krafter. Det här är väldigt grov brottslighet, det är försök till mordbrand, det är rena överfall, det är sånt som polisen måste göra sitt yttersta för att hitta brottslingarna för. Vi kan inte ha en våg av tung kriminalitet och brottslighet som riktar sig mot utsatta och fattiga människor i Sverige.

I samtalen med regeringen vill Jonas Sjöstedt bland annat trycka på för mer resurser till polisen för att utreda hatbrott, och det är också Moderaternas rättspolitiska talesperson Beatrice Ask ingång.

– Jag tror att det är otroligt viktigt att prata om de här sakerna och vilka grundläggande principer som gäller i ett land. Men sen är det naturligtvis så att polisen måste få fatt personer som begår den här typen av hatbrott och övergrepp. Jag tror att det är här rättsväsendet har en av sina viktigaste uppgifter, att markera att i Sverige accepterar vi inte den typen av händelser och att lagen gäller och används ordentligt.

Folkpartiets rättspolitiske talesperson Roger Haddad anser precis som Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att politikerna har ett stort ansvar för att ta tag i debatten. Folkpartiet är positivt till en gemensam diskussion i frågan, säger Roger Haddad.

– Jag skulle välkomna diskussioner men det måste bygga på att Rumänien tar ett större ansvar och att regeringen stöttar upp kommunerna, för det är de som sitter med de här personerna på sina gator och på sina torg, och som inte riktigt har hittat lösningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista