Säkerhetsarbetet i handeln ses över

2:12 min

Efter knivdådet på Ikea kan övervakningskamerorna i handeln bli fler. En tragisk händelse får dock inte förändra hela handelns verksamhet, menar Svensk handels säkerhetschef Per Geijer.

– Det förekommer diskussioner då och då om det här med vakter, till och med om beväpnade vakter. Då pratar man ofta om rånrisk hos till exempel guldsmeder, som man har i andra länder. Men där är ju den allmänna uppfattningen att det inte är den väg vi vill gå, vi vill inte ha den eskaleringen av våld. Vi vill ha en öppen och inbjudande butiksmiljö. Vi vill att folk ska kunna komma in utan hårda kontroller och vi vill att folk ska kunna sköta sig i butikerna, säger Per Geijer.

Polisen i Västerås har hämtat in bilder från övervakningskameror som bland annat visar händelsen i Ikea och de arbetar med att analysera materialet. Det är fortfarande inte bekräftat om knivarna som användes var från Ikea.

– Det är dels för tidigt att titta på det utifrån händelsen senast men det är i princip också omöjligt om vi ska ta bort allt som är farligt. Jag tror hellre att vi måste jobba på bättre övervakning. Mer övervakning i form av fler kameror och så kan man titta på vad som orsakat den här händelsen, säger Per Geijer.

Ett antal uppmärksammade händelser både internationellt och här hemma har påverkat säkerhetsarbetet i handeln de senaste åren. Skottlossningar på köpcentrum utomlands, självmordssprängningen på öppen gata i Stockholm 2010 och mordet på Anna Lindh sju år tidigare på NK är några exempel som Per Geijer nämner.

– Alla de sammantaget skapar ett underlag för säkerhetsarbetet. Det förändras sakta men säkert, och förbättras förhoppningsvis. Bland annat genom bättre mental förberedelse som är väldigt viktigt, säger han.

Svensk handel har undersökt hur sprängdådet i Stockholms julhandel påverkade julhandlare både ett och två år efter. Man kom fram till att attentatet inte lett till några förändringar i känslan av trygghet hos de som var ute på gatan.

– Den här typen av händelser när folk skadas så allvarligt kan ske var som helst, på torg, parker och i butiker. Där är butiken en plats där det finns andra människor och personal som kan kalla på hjälp. Det finns ofta första hjälpenutrustning och utbildad personal, säger Per Geijer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista