Minst 60 dödades i attacken

1:49 min

I den irakiska huvudstaden Bagdad dödades i dag minst 60 människor och minst 100 skadades i en attack mot en marknad med en lastbil fylld av sprängmedel.

Islamiska staten har tagit på sig skulden för dådet som skedde tidigt i morse när mycket folk var på Jamila-marknaden för att handla inför helgen.

Sprängladdningen sägs ha varit placerad i en kyllastbil, en av flera som lämnade eller hämtade varor den här morgonen.

På bilder från nätet syns människor som bär döda och skadade på presenningar eller kör dem på små fruktvagnar mot ambulanserna..

I morse var den här stora marknaden fylld av alla möjliga matvaror i stora affärsstånd. Det som återstår nu är förvridna stålbalkar, inrasade plåttak och på marken ligger drivor av grönsaker.

Ett vittne sade till nyhetsbyrån Reuters att hen såg frukt och grönsaker blandat med blod vid kratern där sprängladdningen exploderade.

Jamila-marknaden ligger i Sadr City, Bagdads shia-dominerade stadsdel där det bor mer än 2 miljoner människor.

Attackerna mot civila genomförs ofta på de platser där de kan döda så många som möjligt. Speciellt gator med många caféer och restauranger, eller marknader, där det folk samlas för att handla mat till kvällsmiddagen.

Sadr City drabbas ofta av attacker, förra veckan dog minst tio personer, när två olika sprängladdningar exploderade samma dag, men dagens attack är en av de allvarligaste på länge.

Och det är Islamiska staten, IS, som tagit på sig dådet, den terrororganisation som säger sig vara sunnitisk och som slår till mot shiitiska mål eller shiitiska miliser, en riktning av islam som IS ser som en av sina huvudfiender.

Detta är den allvarligaste attacken i Bagdad sedan Haider Al-Abadi blev premiärminister förra sommaren. Det var då IS genomförde sin offensiv in i Irak, tog Mosul, och fortsatte mot Bagdad, när den irakiska armén i princip kollapsade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista