Regeringen kritisk till "säkra länder"

1:30 min

Miljöpartiet kritiserar Moderaterna och Kristdemokraternas förslag om "säkra länder".

I morse berättade Johan Forsell, moderaternas talesperson i flyktingfrågor, för Ekot att partiet vill ha ett system med "säkra länder". Migrationsverket ska snabbare kunna avslå asylansökningar från såna länder, för att minska handläggningstiderna.

Förslaget kritiseras nu av regeringspartiet Miljöpartiet. 

– Förslaget om säkra länder riskerar i praktiken att bli ett slag i luften, eftersom vi fortfarande måste garantera en rättvis och individuell asylprövning. Jag tycker att det är tråkigt att Moderaterna ägnar sig åt att lägga den här typen av oseriösa förslag istället för att prata om hur vi kan få en mer rättssäker prövning och hitta mer lagliga vägar in i EU, säger Magda Rasmusson, som är ansvarig för migrationsfrågor.

Näst efter syrierna så är asylsökande från västra Balkan den största gruppen som sökte asyl i EU under första halvåret i år. 120 000 sökte asyl under första halvåret i år, och Migrationsverket räknar med 7 000 ansökningar i Sverige under året.

Hittills har dock drygt hälften av ansökningarna i Sverige avslagits eftersom de ansetts vara "uppenbart ogrundade". Ärendena tog i genomsnitt 33 dagar att avhandla.

Moderaterna menar att förslaget om säkra länder ska korta Migrationsverkets handläggningstider. Kristdemokraterna är sedan tidigare positiva till idéen.

Men Alliansen verkar inte helt enig i frågan. Centerpartiet har avböjt att kommentera frågan till Ekot, medan Folkpartiet skickar en skriftlig kommentar via sin presstjänst.

– Belastningen på asylsystemet måste lätta. Därför behöver Migrationsverket göra ännu mer för att hitta sätt att korta handläggningstiderna för ansökningar från icke-konfliktområden, eller så kallade säkra länder, som till exempel västra Balkan, skriver man.

Magda Rasmusson menar att regeringen är enig i frågan.

– Regeringen har varit väldigt tydlig. Asylrätten är viktig och vi vill inte bedriva signalpolitik. Tvärtom vill vi ha en seriös politik som stärker etableringsrätten vi har i Sverige, säger hon.

Skulle inte här kunna vara ett bra sätt att minska bördan på Migrationsverket, och handläggningstiderna?

– Det är ju redan så att Migrationsverket kan avvisa uppenbart ogrundade ansökningar. Så jag förstår inte varför det här förslaget skulle plussa på det. Vi måste fortfarande ha en individuell asylansökan. Samtidigt måste vi jobba med att korta handläggningstiderna, för de är alldeles för långa i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista