Stefan Löfven (S) föreslår satsning på yrkeshögskolan

35 min

Yrkeshögskolan ska byggas ut med 2500 platser nästa år till en kostnad av 250 miljoner kronor. Det föreslår regeringen och statsminister Stefan Löfven som i dag höll sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm.

Stefan Löfven vände sig mot de förslag som bland annat Moderaterna lagt fram om skattesänkningar och mindre anställningstrygghet:

– Sverige behöver ingen ny nedskärnings-agenda. Vi behöver en jobbagenda. Det är den som regeringen står för! Det är dags att sluta riva! Börja bygga Sverige! sa Stefan Löfven i sitt tal. 

Yrkeshögskolan har idag 25 000 platser på många olika håll i landet, och ytterligare 2 500 platser föreslår regeringen från och med nästa år i sin kommande budget.

Det ska ge ökad möjlighet för de cirka 400 000 arbetslösa att utbilda sig för att få jobb. I Sverige idag finns 80 000 lediga jobb där brist på rätt utbildning är ett stort problem.

Stefan Löfven talade också mycket om den oro som finns inom Sverige och den splittring han ser.

– Vi ser en ökad polarisering i vår offentliga debatt, där människor visar oförståelse, ovilja och alltför ofta hat mot varandra. Vi ser avskyvärda attacker mot tiggare och mot flyktingförläggningarna, sa statsminister Stefan Löfven. 

Stefan Löfven och regeringen vill bland annat ge polisen större möjligheter att ingripa. Ett förslag väntas till exempel för att komma åt införsel av handgranater i landet.

När det gäller oron internationellt tog Stefan Löfven bland annat upp konflikten i Syrien och de åtgärder som Sverige deltar i för att bekämpa IS.

I sitt tal för ett år sedan var ett av budskapen att unga skulle få ta körkort med hjälp av studiemedel.

Varför har det inte blivit verklighet?

– Vi håller på och bereder det, så det bereds i regeringskansliet, säger Stefan Löfven.

När kan det bli verklighet?

– Jag kan inte säga det tyvärr. Det ligger på ansvarigt departement, så jag kan inte säga det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista