Homoadoptioner splittrar KD

1:59 min

Ledande kristdemokrater trotsar partiledaren Ebba Busch Thor när det gäller frågan om homosexuella ska få adoptera barn. Partiets gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, och EU-parlamentarikern Lars Adaktusson är två av dem som vill att KD ska stå fast vid att samkönade par inte ska kunna prövas som adoptivföräldrar.

Sedan 2003 har homosexuella par rätt att adoptera.

Kristdemokraterna var emot lagen när den infördes - med argumentet att barn behöver både en mamma och en pappa.

Den nya partiledaren Ebba Busch Thor har länge förespråkat att KD ska byta ståndpunkt - och säga ja till att även samkönade ska kunna bli adoptivföräldrar.

Så här sade hon i Ekots lördagsintervju i februari.

– Då har vi barn som redan finns i världen i dag, som har kommit till under väldigt komplicerade eller traumatiska förhållanden, för uppenbarligen så har man ingen föräldrar aktiv i sitt liv och man sitter på ett barnhem någonstans och hoppas på att kunna få lov att komma till en kärleksfull familj. Då finns det många människor som är beredda att bli föräldrar, och då tycker jag att vi bör ta till vara på den möjligheten för att ge den här tryggheten för barnen.

För ett par veckor sedan kom beskedet att partistyrelsen har ställt sig bakom samma linje.

I ett svar på en motion inför höstens riksting föreslår ledningen att även homosexuella par - i enlighet med dagens lagstiftning - ska kunna prövas som adoptivföräldrar.

Men Ekot kan i dag berätta att partistyrelsen är djupt splittrad. Tunga kristdemokrater trotsar den egna partiledaren - och har reserverat sig mot beslutet. Andreas Carlson - som är nyvald gruppledare i riksdagen och ordförande för det största partidistriktet Jönköping - är en av dem, liksom Lars Adaktusson, ledamot i Europaparlamentet.

Även ungdomsförbundet - som har en plats i partistyrelsen - säger nej till den föreslagna kursändringen. Enligt KDU bör barn - så långt det är möjligt - få växa upp med en mamma och en pappa.

Men frågan är känslig. De ledamöter som inte ställer upp på partistyrelsens beslutet - och som Ekot har varit i kontakt med - väljer att inte uttala sig.

Frågan avgörs av ombuden på partiets riksting i oktober. Flera kristdemokrater som Ekot har pratat med gör bedömningen att debatten om homosexuella och adoptioner kommer att bli en av de hetare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista