Inrikesminister Anders Ygeman. Polisens tekniker undersöker en plats efter handgranatsexplosion i Malmö. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Inrikesminister Anders Ygeman vill ha skärpta straff efter flera attacker med handgranater. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Regeringen: Skärpt straff för sprängmedel och granater

Anders Ygeman: Vi vill helt enkelt ha strängare straff
1:41 min

Regeringen vill skärpa straffen för de som begår brott med sprängmedel och handgranater. Efter sprängdåden som har skett i Malmö under sommaren har frågan aktualiserats.

I lagens namn - debatt mellan Ygeman och Ask

Den som använder en handgranat bör kunna få ett lika strängt straff som den som begår ett brott mot vapenlagen, säger inrikesminister Anders Ygeman:

– Vi vill jämställa straffen för vapenbrott och grovt vapenbrott med sprängämnen och handgranater så att det är samma straffsatser. Vi vill helt enkelt ha strängare straff för explosiva ämnen och handgranater, säger Anders Ygeman.

I september förra året skärptes lagstiftningen för vapenbrott, från bland annat ett år fängelse till två år. Samtidigt gjordes ett tillägg för brott som bedömdes som ”synnerligen grovt vapenbrott" och som nu kan ge upp till sex års fängelse.

Lagen som reglerar brandfarliga och explosiva ämnen, som exempelvis handgranater - har inte förändrats.

Nu vill regeringen att också den lagen skärps. Exempelvis vill man att vårdslös hantering av handgranater ska bedömmas lika allvarligt brott som ett vapenbrott.

– Det ska inte vara någon skillnad om du hotar någon med en handgranat eller med en pistol helt enkelt. Det var motsvarande straff förut. När man höjde straffen för vapnen så hängde inte straffen för granater med, säger Ygeman.

Grov vårdslös hantering av granater och explosiva varor, kan i dag straffas med högst fyra års fängelse.

Det är ett för lågt straff, anser inrikesminister Anders Ygeman som inom några månader lägger fram ett lagförslag där straffen för olaga hantering av handgranater och explosiva ämnen likställs med brott mot vapenlagen.

En lagändring som inrikesminister Anders Ygeman hoppas ska gå ganska raskt.

– Vi hoppas att kunna få fram det här förslaget nu i vinter. Sedan beror det på lite hur omfattande lagändringen blir. Men vill man bara förändra straffskalan så kan det komma ganska fort, enligt Anders Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".