Många döda i flyganfall i Syrien

1:33 min

Under ett flyganfall strax utanför Damaskus uppges minst 80 människor mist livet och hundratals skadats.

Flyganfallet riktade sig mot en matmarknad i Douma, som ligger bara två mil öster om huvudstaden Damaskus, och planen kom när det var mycket folk på marknaden för att handla mat.

Antalet döda kan komma att stiga eftersom många ska vara skadade och folk kan finnas under bråte som finns kvar efter hus som har förstörts.

Uppgifterna kommer från en organisation i London som med hjälp av sitt nätverk i Syrien kartlägger attacker och dödsfall, men anfallet bekräftas också till flera nyhetsbyråer av olika hjälparbetare som jobbar i området.

Syriska militärkällor bekräftar också enligt Reuters att man anfallit i Douma men säger att attackerna var riktade mot ställningar som hålls av en islamistisk styrka i området.

Douma, som är en förort eller som egen liten stad öster om Damaskus, ligger i det av regeringen belägrade Östra Ghouta.

Det var i det området som en kemvapenattack gjordes för snart precis två år sedan med hundratals döda.

Det är en hårt drabbad del av Syrien.

Amnesty international kom med en rapport om östra Ghouta bara för några dagar sedan, som baserar sig på intervjuer med bland annat boende och läkare där.

Rapporten talar om ständiga attacker med flyg och artilleri, och om kampen för de drygt 150 000 som överlever där, hur svårt de har det med mat och mediciner.

Amnesty uppskattar antalet döda civila i östra Ghouta mellan januari och juni i år till ungefär 500, som alla dött under minst 60 flyganfall.

Amnesty tittade enligt rapporten närmare på 13 av dem och deras slutsats är att i princip nästan alla döda inte var stridande utan bara vanligt folk.

Det är också från östra Ghouta som rebeller skjutit in mot befolkade områden av Damaskus, även det kritiseras hårt av Amnesty eftersom det direkt drabbar civila.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista