USA och Sydkorea i gemensam militärövning - Nordkorea hotar med hämnd

2:00 min

USA och Sydkorea har inlett den årliga militärövning som genomförs för att vara förberedda på om Nordkorea skulle invadera Sydkorea. Men Nordkorea ser det som en krigsförklaring och hotar med att hämnas på USA.

Varje år genomför USA och Sydkorea de här övningarna, vilket brukar få Nordkorea att protestera.

2014 svarade USA att de skulle tona ner övningen - men i dag är protesten från Nordkorea skarpare.

CNN rapporterar att en talesperson från Nordkoreas nationella försvarskommission säger att om övningen, som kallas Ulchi Freedome Guardian, utförs ska inte USA tro att de är trygga.

– Vi har blivit starkare och kan strida mot USA. Om USA vill att deras fastland ska vara säkert så ska de avsluta övningen omedelbart, sa talespersonen.

Men det här är ingenting som påverkar övningen.

USA och Sydkorea skriver i ett uttalande att det är en ren försvarsövning för att kunna försvara området och behålla stabilitet på Koreahalvön.

Men övningen genomförs i ett läge när relationen mellan Sydkorea och Nordkorea har försämrats något. 

Bara häromveckan skadades medlemmar i en gränspatrull av en landmina som Sydkorea beskyllde Nordkorea för att ha placerat ut. Sydkorea hotade med vedergällning och Nordkorea har i sin tur hotat med att Seul ska bli "ett hav av eld" efter att propaganda skickats in i Nordkorea.

Den senaste veckan har det också kommit rapporter i USA med satellitbilder som kan visa på att Nordkorea utökar sin uranbrytningskapacitet, vilket skulle kunna vara tecken på att landet utvecklar sitt kärnvapenprogram.

Runt 80 000 soldater medverkar på övningen i Sydkorea och länder som till exempel Danmark, Australien och Storbritannien medverkar också.

Övningen ska pågå till fredag nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista