Rekordår för spannmålsskörden

1:51 min

Årets spannmålsskörd beräknas bli den största på 25 år. Drygt 6 miljoner ton räknar Jordbruksverket med eftersom årets väder varit gynnsamt.

Freddy Zetterberg är bonde utanför Ulricehamn och han är försiktigt positiv.

– Höstsäden ser riktigt bra ut och det har vi väl sett i hela Sverige, medan vårsäden är lite blandad, säger han.

Men du vågar inte ta ut något i förskott?

– Inte förrän jag har bärgat. Så enkelt är det.

Anledningen till att årets skörd ser ut att bli så bra är, enligt Jordbruksverket, att vädret varit gynnsamt. Framförallt för höstsäden, alltså det spannmål som såddes under hösten förra året.

Det är också höstsäden som drar upp prognosen - höstveteskörden förväntas öka med 18 procent och rågvetet med 17.

Men en förutsättning för att prognosen ska stämma är att vädret i augusti och framåt blir som under ett normalår.

– Som vädret ser ut nu ser det väldigt lyckat ut, säger Fredrik Zetterberg.

Under hela 1900-talet har Sverige bara haft tre spannmålsskördar som varit större än vad man förväntar sig i år.

Då ska tilläggas att arealen för spannmålsodling minskat med nästan 40 procent sedan slutet på 70-talet. Samtidigt har utvecklingen gått framåt och spelat en viktig roll i att skördarna blir större.

Och trots att Freddy Zetterberg inte vågar hoppas alltför mycket på att Jordbruksverkets prognos stämmer innan han hunnit bärga skörden skulle det betyda mycket för honom och hans fru om vädret håller i sig och det blir ett nytt rekordår.

– Det är väl ett bra tillskott med alla andra negativa saker vi har i den produktion vi har idag i alla fall. Mjölken är ju katastrof. Men om vi nu kan få en hyfsad spannmålsskörd så kan vi leva lite på det och betala mjölken. Det är ju att vi kan få vara kvar på gården, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista