"Vi har kunnat revidera ner arbetslösheten, vilket är glädjande"
1 av 2
"Vi har kunnat revidera ner arbetslösheten, vilket är glädjande" sa Magdalena Andersson på pressträffen. Foto: Bertil Ericson/TT
ta862c36 Harpsund Andersson
2 av 2
Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) på Harpsund. Foto: TT

Regeringen om förutsättningarna inför höstbudgeten

2:13 min

Regeringen presenterade i dag den ekonomiska prognosen som gäller för den kommande budgeten för nästa år.

Läs även Fredrik Furtenbachs analys här.

Finansminister Magdalena Andersson framhåller att det ska bli satsningar på jobben, skolan och klimatet. Och de ekonomiska förutsättningarna är goda, enligt finansministern.

– Vi går mot bättre tider. Vi ser att vi har en ökande tillväxt, vi ser att sysselsättningen stiger och arbetslösheten sjunker. Samtidigt ser vi också att vi kommer att ha halverat budgetunderskottet under de kommande åren.

Vad är det för reformer som vi kan vänta?

– Här är det tydligt att vi inte kommer att satsa på kortsiktiga nedskärningar och skattesänkningar. Vi kommer att investera för framtiden i jobb skola och klimatet.

Den rödgröna regeringen har inte förhandlat färdigt ännu hur allt ska se ut. Men redan finns reformer för 13 miljarder som är kända enligt Magdalena Andersson, till exempel inom bostadsbyggandet.

Varje reform ska finansieras krona för krona och det innebär skattehöjningar. De höjningar som redan aviserats kan bli lite högre.

Till exempel ska skatten på bensin och diesel ökas och höjd inkomstskatt ska ske för de med en månadsinkomst på cirka 50 000 per månad. Samtidigt ska Rot-avdraget sänkas.

Men exakt hur det blir kommer i den färdiga budgeten som presenteras den 21 september.

Regeringens stora mål är att arbetslösheten ska sänkas och bli den lägsta inom EU redan 2020.

– Det handlar om att vi har ett väldigt tydligt fokus på jobbet. Ett problem som vi ser på svensk arbetsmarknad, det är att vi trots att vi har 400 000 arbetslösa så har vi 80 000 lediga jobb som inte besätts. Vi har ett rekryteringsgap, och det kan inte slutas med skattesänkningar. Det handlar om helt andra åtgärder, till exempel genom vidareutbildning och kompetensutveckling.

Men Erik Ullenhag, ekonomisk-politisk talesperson för Folkpartiet tycker regeringen satsar fel.

– Det finns ett problem med matchningen och man kan göra mer med utbildning. Men av de människor som saknar jobb är det framförallt unga som inte gått gymnasiet eller nyanlända. Där behöver vi sänka trösklarna in, men den typen av reformer lyser med sin frånvaro, säger Erik Ullenhag.

Och Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiske talesman tycker att regeringen förenklar situationen.

– Jag tycker regeringens resonemang brister på både lång sikt och kort sikt. På kort sikt gör de ingenting åt de dramatiska utgiftsökningarna vi ser för sjukfrånvaro och migrationskostnader. På lång sikt gör de heller inget för de grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Och Martin Ådahl som är chefsekonom på Centerpartiet håller med.

--Vi är alla överens om att vi måste förbättra skolan men problemet är att Socialdemokraterna tror att det bästa är att sätta väldigt stora skattesänkningar på de som har det tuffast på arbetsmarknaden, på unga och på småföretagarna. Vi tror inte det, vi tror snarare att jobben försvinner om man gör så, säger Martin Ådahl på Centerpartiet.

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson på Vänsterpartiet tycker däremot att regeringens satsningar i stort låter bra.

– Vi tycker också att det är väldigt problematiskt med arbetslösheten. Vi är väl lite oroliga bara att ambitionsnivån kring att nå Europas lägsta arbetslöshet inte kommer vara tillräcklig, säger Ulla Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista