Flyktingar bröt igenom avspärrningar

Samtliga 1 500 migranter som väntat i ingenmansland vid den grekiska gränsen till Makedonien har lyckats ta sig in i landet.

Efter dagar av försök att forcera taggtråd, polisavspärrningar och taggtråd för att nå ett bättre liv i Europa så kunde migranterna att komma förbi gränskontrollen vid Gevgelija på lördagen, skriver flera medier.

Men migranternas försök att nå Makedonien hade följts av umbäranden.

– I detta Europa sover djur i sängar medan vi tvingas sova ute i regnet. Jag tillbringade fyra dygn frysande i regnet, utan något att äta, säger 23-åriga Fatima Hamido till AFP efter att ha lyckats springa över gränsen.

Liksom många av de 3 000 som de senaste dagarna samlats på den grekiska sidan av gränsen har hon flytt från kriget i Syrien, med förhoppningen att ta sig vidare norrut till Ungern och Schengenområdet.

I torsdags meddelade den makedonska regeringen att en nationell nödsituation råder på grund av det höga trycket och stängde gränsövergången vid Gevgelija för migranter, som sedan dess tvingats sova ute på marken, utan mat och vatten.

– Det regnade och många kunde inte hitta skydd. En mamma som tappat bort sin dotter ropade efter henne hela natten. Jag har varit här i flera dagar. Jag vill resa till Norge, säger Samer Moin, 49-årige läkare från Syrien, till AFP.

Åtta personer skadades lindrigt när kravallpolis i fredags avlossade tårgas för att skingra folkmassorna. Makedonska myndigheter har därefter låtit ett litet antal utsatta människor passera avspärrningarna för att ta sig vidare norrut.

Enligt myndigheterna i Skopje har 42 000 människor tagit sig in i landet bara sedan mitten av juni. Människorättsorganisationen Amnesty International anklagar landet för att behandla människorna som upprorsmakare snarare än flyktingar.

– De senaste dagarna har det skett en dramatisk ökning av antalet migranter. Vi har nått antal på 3 000—3 500 per dag, vilket av uppenbara skäl inte är något som ett land med två miljoner invånare har resurser att klara av, säger Makedoniens utrikesminister Nikola Poposki till BBC.

Även FN har uttryckt oro för situationen och uppmanar EU att utöka stödet till de länder som påverkas av de stora flyktingströmmarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista