Flyktingar från Burundi som anlänt till flyktingläger i östra Rwanda.
Flyktingar från Burundi i ett flyktingläger i Rwanda. Foto: Markus Alfredsson/Sveriges Radio.

Uppgifter: Etnisk förföljelse i Burundi

2:17 min

Mer än 180 000 människor ska nu vara på flykt undan oroligheterna i Burundi. Flyktingar som Sveriges Radios utsände har talat med i grannlandet Rwanda vittnar om etnisk förföljelse.

– Varje dag kommer det åtminstone 80 nya människor hit till lägret, säger lägerchefen Azarias Karangwa och fortsätter: det är fler än på länge men vad det beror på, det vet vi inte. Vi vet inte vad som händer i Burundi.

Presidenten Nkurunziza har nu svurits in för en tredje mandatperiod i Burundi, hans motståndare menar att det strider mot konstitutionen.

De senaste veckorna har Burundi präglats av våldsdåd riktade mot enskilda personer på båda sidor av konflikten. Bland annat har en av landets mäktigaste män, den presidenttrogna generalen Adolphe Nshimirimana dödats i en raketattack.

Och efter generalens död har läget blivit mer spänt, berättar en kvinna som precis har anlänt till lägret med ett spädbarn på ryggen. Personer tillhörande regeringspartiets ungdomsgren Imbonerakure började hålla nattliga möten och hota människor i hennes by.

– På dagarna var det som vanligt. De är våra grannar, vi hälsar på varandra, frågar hur saker står till, men på kvällarna, då förändras de. Grannarna blir till en milisgrupp, berättar hon. 

Burundis historia liknar på många sätt grannlandet Rwandas. Sedan landets självständighet har Burundi präglats av konflikter med etniska förtecken, grupperna hutu och tutsi har ställts mot varandra i de komplicerade maktspel som pågått i landet.

Men just den här konflikten, den har ofta beskrivits som rent politisk. Det är president Nkurunziza som vill vara kvar vid makten, mot breda folklager av båda de etniska grupperna som vill ha bort honom.

Men kvinnan med spädbarnet berättar, precis som flera andra här i lägret att konflikten redan har börjat få en etnisk prägel. Hon berättar att hon flydde eftersom medlemmar av Imbonerakure hotade att döda dem alla – alla tutsier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista