anders olofsson
Komissarie Anders Olofsson håller upp polisens guide för att slippa bluffakturor. Foto: Fredrik Persson/TT.

Kommuner luras av bluffakturor

Offentlig sektor sponsrar brottslingar
1:59 min

Bluffakturor betalas bara till en mindre del av småföretag – det är istället kommuner, myndigheter och storföretag som står för lejonparten.

En granskning för bland annat polisen som Ekonomiekot tagit del av visar att den offentliga sektorn står för den större delen av pengarna som betalas ut till brottslingar via bluffakturor.

– Bilden, som även jag haft fram till nyligen, är att företrädesvis småföretagare får de här fakturorna. Därför att under de år jag följt den här utvecklingen är det de som polisanmäler, säger Kommissarie Anders Olofsson jobbar vid polisens nationella bedrägericentrum.

Men den bilden stämmer alltså inte. Enligt granskningen betalas nästan var fjärde bluffaktura av kommuner och myndigheter och närmare var femte av storföretag med över en miljard i omsättning. Storföretag som bara motsvarar några promille av alla företag i Sverige.

Även politiska partier, banker och friskolor, församlingar och föreningar låter sig luras av bluffakturor enligt granskningen.

Den är gjord för samverkansgruppen mot fakturabedrägerier som kontrollerat tre av bluffbolagens bankkonton och sett varifrån insättningar gjorts. Då främst för falska katalogtjänster på totala fakturabelopp om 20 miljoner kronor under åren 2011 och 2012.

I sammanhanget ett blygsamt belopp men som Anders Olofsson tror är rätt representativ för helhetsbilden idag.

– Jag blir naturligtvis överraskad och beklämd när jag ser att offentlig sektor betalar och sponsrar brottslingar med skattemedel. Och jag har även kontrollerat uppgifterna med Skatteverket som bekräftar att många ofta väljer att betala trots att man ofta åtminstone misstänker att det kan vara fel på fakturorna och kan vara bluff.

Totalt omsätter bluffakturor kanske miljardbelopp i Sverige, men ingen vet säkert. Lika oklart är det varför i första hand just småföretagare polisanmäler falska fakturautskick säger Anders Olofsson som dock har en teori:

– Förmodligen därför att även smärre summor är kännbara för småföretagare. 5 000 eller 20 000 är mycket pengar för en liten skutt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".