Fredrik Furtenbach om regeringens nya strategi mot terrorism

2:11 min

Ekots Fredrik Furtenbach kommenterar förslagen i regeringens nya strategi mot terrorism som presenterades i dag.

Det var en lång rad förslag. Vad var gammalt och vad var nytt?

– De enskilda lagförslagen har presenterats tidigare av antingen inrikesminister Anders Ygeman eller av justitieminister Morgan Johansson. En del av dem är redan ute på remiss, till exempel förslagen om att det ska bli brottsligt att resa för att delta i terror och strängare regler för pass. Tanken är att de ska bli verklighet till årsskiftet.

– Det som presenterades i dag kan man säga var en samlad rapport till riksdagen om vad regeringen gör, plus uppdrag till bland annat Säpo och polisen att förverkliga planerna. Sedan var Anders Ygeman på pressträffen också ganska tydlig om vilka förändringar han vill få på plats i framtiden, till exempel möjlighet att läsa av informationen i misstänktas smartphones och datorer.

Vilket av regeringens förslag är mest kontroversiellt?

– Det tror jag kommer att bli förslaget om att utvidga den hemliga avlyssningen till misstänkta brottslingars telefon och dator, det vill ju regeringen utreda. Bakgrunden är förstås den tekniska utvecklingen, att många av våra kontakter i dag sker med sms, mail, Skype och så vidare. Och mycket av den informationen kan man kryptera.

– Det är ju enormt mycket information som finns i en vanlig smartphone, och mycket av den är väldigt personlig: allt från foton till finansiell information och personliga mail och samtal. Så om regeringen bestämmer sig för att tillåta den typen av avlyssning kommer den behöva jobba med att sätta gränser och göra många knepiga avvägningar.

– Även förslagen om att låta Säpo, Must och FRA dela information elektroniskt kan vara integritetskränkande. Och PNR, systemet för att lagra information om allt från vad flygpassagerare beställt för mat till deras kreditkortsuppgifter.

Hur reagerar oppositionen på förslagen?

– Den kritik jag sett hittills från allianshåll går generellt ut på att regeringen är för långsam eller gör för lite, inte att den går för långt eller i fel riktning. Och det är väl logiskt eftersom partierna under en tid tävlat om vem som kan ta i hårdast mot IS.

– Regeringen räknar med att få igenom de förslag som hunnit bli konkreta, det vill säga bland annat kriminalisering av resor för att begå terror, strängare vapenlagar och skärpta regler för svenska pass. För att öka sina chanser att det ska bli verklighet har den haft samtal med en del av allianspartierna. Sverigedemokraterna välkomnar också förslagen, även om partiet vill gå längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista