Mona Sahlin. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Mona Sahlin är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Nationell stödtelefon ska hindra våldsbejakande extremism

1:37 min

Inom kort öppnas en första nationell stödtelefon för anhöriga och personer som vill lämna våldsbejakande extremistiska rörelser. Det berättade Mona Sahlin som är nationell samordnare på området i dag.

– Vi kommer att offentliggöra det inom en eller ett par veckor. Det kommer att vara en civilorganisation som kommer att få uppdraget att hålla i hotlinen, säger Mona Sahlin som är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism sen ett år tillbaka.

Stödtelefonen ska vara till hjälp för anhöriga och andra när någon radikaliseras eller rekryteras till extrema grupper. Och behovet är stort, säger hon.

– Jag och några av mina medarbetare har lagt ner rätt många timmar redan nu, den här sommaren, när föräldrar förtvivlat har ringt och inte fått stöd och uppbackning från de myndigheter som de har kontaktat. Och så litar de på oss i någon mening och vi har faktiskt kunnat hindra en del resande, säger Mona Sahlin.

Men stödtelefonen är bara en del i ett större arbete som ska pågå till nästa sommar. Fortfarande saknas en hel del kunskap och i bland också insikt om problemen, både lokalt och på myndighetsnivå. Det är det som Mona Sahlin ska råda bot på.

– Hur får man ut kunskap bland skolorna, bland vuxna, bland idrottsledarna, bland kommunpolitikerna? Hur gör man så att de förstår att om en förtvivlad mamma äntligen vågar höra av sig och är orolig för att hennes son är på väg ner. Hur många vet i dag; vad gör man då? Vem ringer man? Om nån vill hoppa av IS, hur många kommuner vet i dag vart man vänder sig för att få proffshjälp? Det är den typen av kunskap som är mitt updrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista