Helkroppsskannrar kan införas på flygplatser

2:34 min

Om ett år kan helkroppsskannrar införas i säkerhetskontrollerna på flera av Sveriges flygplatser. Just nu utför Swedavia försök med flera modeller.

Samtidigt ifrågasätts effektiviteten av dem i USA och Nevin Bengtsson, resenär på väg från Arlanda i Stockholm, tycker att säkerhetskontrollerna är tillräckligt krångliga i dag.

– Det känns mer som säkerhetsteater. Jag känner mig tilläckligt trygg ändå. Jag litar på att de vet vad det gör. Det tar tid och känns onödigt att man ska behöva gå igenom alla långa köer. Det gör det obekvämt att resa, säger Nevin Bengtsson.

Varje år reser drygt 35 miljoner passagerare till och från Swedavias tio flygplatser i Sverige. Det är vid den största, Arlanda i Stockholm, som Swedavia nu testar helkroppsskannrar med förhoppning att börja använda dem i säkerhetskontrollerna andra halvan av nästa år.

– Vi kommer i från de manuella kontrollerna där vi visiterar passagerarna. Det är en klar förbättring om vi kan minska antalet manuella kontroller och det hoppas vi göra med hjälp av den här tekniken, säger Mats Paulsson som är säkerhetsansvarig vid flygplatsen.

Skannern fungerar på så sätt att passageraren går in i något som närmast kan liknas vid en duschkabin. Där skapar radiovågor en bild av personen och misstänkta föremål markeras på en skärm.

Helkroppsskannrar är inte helt okontroversiella. Den första generationen ansågs av många vara integritetskränkande.

– Man kunde ju se konturerna av kroppen på de första skannrarna. De vi nu provar skapar en figur som är helt neutral, oavsett vilken passagerare som presenteras, säger Mats Paulsson

I USA, där trafiksäkerhetsmyndigheten investerat i kroppsskannrar för över en miljard kronor de senaste åren, ifrågasätts maskinernas effektivitet.

Detta sedan det i somras avslöjades att man vid tester av säkerhetskontrollerna lyckades smuggla in vapen och bombatrapper vid 67 av 70 försök. Det har till och med höjts röster för att sätta upp metalldetektorer efter kroppsscannrarna.

– Nu vet jag inte hur de här testerna genomfördes och vill inte kommentera dem. Men det går ju inte bara att lita på tekniken. Det är därför de som jobbar i kontrollerna är oerhört viktiga för att det här ska fungera, säger Mats Paulsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista