Stefan Stridsman, fiskeribilog på länsstyrelsen i Norrbotten.
1 av 2
Stefan Stridsman, fiskeribilog på länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Joseph Knevel/Sveriges Radio
Lax drabbad av UDN (Ulcerös dermal nekros)
2 av 2
Lax drabbad av UDN (Ulcerös dermal nekros). Foto: SVA.

Därför dör laxarna

Inte själva sjukdomen som tar död på fiskarna
1:47 min

Under sommaren har det kommit in rapporter om sjuka och döda laxar i de norrländska älvarna, framför allt Torneälven. Provsvar från laxar som sänt in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys, bar på hudsjukdomen Ulcerös dermal nekros (UDN).

Ingen vet orsaken till varför lax och öring drabbas av UDN. Det har förekommit undersökningar där en sjuk och frisk fisk fått gå tillsammans och då har det visat sig att sjukdomen är smittsam, men hittills har ingen bakterie, virus eller parasit kunnat identifieras. 

UDN drabbar främst lax och havsöring, men kan även drabba andra laxfiskarter. Sjukdomen uppträder framförallt hos lekvandrande laxfisk och har påvisats i flera älvar utmed svenska Östersjökusten.

Sjukdomsutbrott har hittills uppträtt oregelbundet med några få till ett flertal års mellanrum. Men det är inte själva sjukdomen UDN som tar död på fiskarna. 

– Det är den svamppåväxt som fiskarna får efter att drabbats av UDN, säger Stefan Stridsman fiskeribiolog på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Med anledning av sjukdomen kommer Länsstyrelsen att följa upp som sjukdomen får på reproduktionen av laxungar i älven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".