Bluffuniversiteten en miljardindustri

1:59 min

Hur stor industrin med falska och värdelösa examina är internationellt sett är svårt att veta. Men flera forskare pratar om en miljardindustri.

Att människor anställs med icke godkända utbildningar är vanligt, säger en av världens ledande experter på bluffuniversitet, George Gollin som är professor på University of Illinois.

– Det finns en kille på mitt universitet som har en fejkutbildning och jag har många fler exempel, säger George Gollin som har lång erfarenhet av att jobba med internationell utbildningspolitik.

– Man kan få en fejkad utbildning i vad man vill, fortsätter Gollin och berättar om en anestisiläkare som jobbat på ett sjukhus utan examen och om en ingenjör som jobbat för den amerikanska rymdmyndigheten Nasa.

Det finns en väldigt stor marknad för de här titlarna och industrin börjar bli alltmer sofistikerad, säger professor George Gollin.

– Det är vanligt att man gör fejktitlarna och dokumenten i ett land, tar betalt genom ett annat, och tar emot beställningar i ett tredje.

Nyligen avslöjade tidningen New York Times att ett mjukvaruföretag i Pakistan med över 2000 anställda i själva verket ägnade större delen av sin verksamhet åt att sälja falska akademiska titlar till människor runtom i världen.

– Det går inte att veta exakt hur stor industrin med bluffuniversitet är internationellt sett, säger professor George Gollin.

Men han uppskattar att det säljs 200 00 titlar per år. Det skulle innebära en försäljning på motsvarande över 1,5 miljard kronor årligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista