Swedbank Finansinspektionen
Storbanker bryter mot regler när de nekar kunder att öppna konton. Foto: TT.

Finansinspektionen kritisk till banker

"Jag har aldrig blivit behandlad på det här viset"
2:04 min

Efter Ekots rapportering om att flera storbanker vägrat kunder att öppna konton så är nu Finansinspektionen intresserad av att komma i kontakt med drabbade personer. 

Enligt lagen har alla rätt att öppna konto i en bank, men den senaste tiden har flera vittnat om banker som bryter mot lagen. En av de som hört av sig till Ekot är Rita Bäckström, som bor på Öland.

– Jag skulle öppna ett konto på Swedbank i Kalmar. Men det gick inte. Jag fick besked att "sådana här konton öppnar vi inte längre", berättar Rita Bäckström.

Vad gav de för skäl?

– Ett av skälen var att man skulle flytta över alla tillgångar till dem!

Det var i förra veckan som Rita Bäckström från Öland ville öppna en konto hos Swedbank i Kalmar för att föra över pengar från ett arv. Och precis som i fallet med Richard Landén i Helsingborg, som Ekot berättade om i morse, så sade banktjänstemannen att det inte gick. Man måste bli helhetskund för att kunna öppna ett konto.

Men bankens beteende, såsom Rita Bäckström beskriver det, strider mot lagen om insättningsgaranti, som säger att alla har rätt till ett konto - om inte banken kan misstänka penningtvätt eller om man misskött sig.

Flera lyssnare har hört av sig efter vår rapportering i dag. I de två aktuella fallen har det varit fråga om Swedbank-kontor, men andra vittnar om flera andra svenska storbanker som agerar likadant.

– Jag var fruktansvärt upprörd över det här mötet. Jag har aldrig blivit behandlad på det här viset tidigare i någon bank, säger Rita Bäckström.

Finansinspektionen är tydlig i sin tolkning av regelverket. Det bankerna gör strider mot lagen. Johan Terfelt är rättsavdelningschef. Han utesluter inte att de kommer starta en granskning efter vår rapportering.

– Vi på Finansinspektionen är intresserade av att få del av den informationen. Den kan vi då använda i vår tillsynsveksamhet för att kontrollera hur bankerna följer regleringen, säger Johan Terfelt.

Varför gör banker så här?

– Självklart är det ju så att det är en stark konkurrens på bankmarknaden. Och den här typen av produkter är ju inte någonting som bankerna tjänar pengar på.

Swedbanks presschef Anna Sundblad kan inte kommentera de två fallen som vi rapporterat om, men säger rent allmänt att alla har rätt att öppna konto.

– Det jag kan säga är att alla får öppna konto hos oss, så länge lagkraven om kundkännedom är uppfyllda. Är det så at kundkännedomen är uppfylld i de här fallen så har vi gjort fel, och det beklagar jag, säger Anna Sundblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".