Vilthandläggare Ellinor Therorin vid Länsstyrelsen Dalarna. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.
1 av 2
Vilthandläggare Ellinor Theorin vid Länsstyrelsen Dalarna. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.
En övervakningskamera sitter på en husvägg. Foto: Pontus Lundahl/Sveriges Radio.
2 av 2
En övervakningskamera. Foto: Pontus Lundahl/Sveriges Radio.

Fler länsstyrelser kameraövervakar i skogen

"Kommer närmre rovdjuren utan att störa dem"
2:01 min

Allt fler länsstyrelser kameraövervakar rovdjur i skogarna dels för att inventera bland annat lodjur och järv, men även för att hindra angrepp på tamdjur. Länsstyrelsen i Dalarna vill sätta upp 75 kameror i skogen.

– Vi vill placera ut kameror i skogen i inventeringssyfte. Det kommer att vara ett komplement till dagens inventeringsarbete, säger vilthandläggare Ellinor Theorin vid Länsstyrelsen Dalarna.

Länsstyrelsen Dalarna vill även att kamerorna ska användas på platser där rovdjuren redan har ställt till med skador eller där risken för angrepp på tamdjur kan uppstå.

Det är milda vintrar och snöbrist som gör det svårt att få någon uppfattning om rovdjursstammens utveckling. Det är nämligen snön som gör det möjligt att säkra djurens spår.

– Fördelarna är att vi kommer att få mycket mer information. Vi kommer att kunna komma närmre rovdjuren utan att störa dem vid till exempel lyor. I Norge har de hållit på med kameraövervakning en längre tid i skogen. Där har de kunnat identifiera lodjursindivider. Norge har kunnat påvisa en familjegrupp där de trodde att det var två familjegrupper, säger vilthandläggare Ellinor Theorin vid Länsstyrelsen Dalarna.

Svenska forskare har i tiotals år kameraövervakat djur i skogarna i forskningssyfte. De allra flesta länsstyrelser i landet kameraövervakar rovdjur i skogen och de som inte gör det planerar för det, utom länsstyrelsen på Gotland där det i dagsläget inte finns behov av detta.

För övervakningskameror ute i skogen är det precis som för kameror på allmän plats i stadsmiljö. Tillstånd krävs.

Datainspektionen har inga synpunkter på kameraövervakning i skogen så länge reglerna följs. Hur många övervakningskameror som finns i skogen vet ingen, men antalet tros öka då bland annat flera länsstyrelser ansökt.

Att sätta upp övervakningskameror kan vara kontroversiellt på flera sätt, menar Länsstyrelen Dalarna. Risken finns att människor fastar fastnar på bild.

Ellinor Theroin understryker att länsstyrelsen inte är intresserad av att övervaka människor:

– Vi kommer att placera kamerorna för att minska den risken. I skogslandskapet placerar vi kamerorna där få människor väntas passera och riktar kamerorna så att risken att ansiktet kommer på bild minskas. Om människor hamnar på bild kommer de att raderas så fort som möjligt, säger vilthandläggare Ellinor Theorin vid Länsstyrelsen Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".