Civilminister Ardalan Shekarabi
Civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: TT

Ministrars föräldraledighet utreds

2:08 min

Statsråd som får barn ska ha rätt att vara föräldralediga och ersättas av en vikarie i Rosenbad. Det anser regeringen, som nu har beslutat att tillsätta en utredning.

Civilminister Ardalan Shekarabi är kritisk till att en minister som blir mamma eller pappa i dag inte har möjlighet att vara hemma med sitt barn.

– Vi måste ha ett regelverk som är anpassat till det moderna samhället. Det är klart, att då måste också ministrar ha möjlighet att vara föräldralediga. Den frågan har ju lösts i riksdagen, för riksdagsledamöter. Det är omodernt att inte tillåta ministrar att vara föräldralediga. Det stämmer inte alls överens med de behov och de värderingar som finns i dagens samhälle, säger han.

Att vara statsråd är inget vanligt jobb. Ministrarna förutsätts i princip alltid vara i tjänst, så länge de är friska och har ingen rätt att ta föräldraledigt.

Reglerna har under årens lopp kritiserats från flera håll. "Rena stenåldern i ett land som berömmer sig av att vara världens mest jämställda", anser till exempel förra it- och energiministern Anna-Karin Hatt. Hon blev själv mamma under sin tid i Rosenbad.

Och i går beslutade regeringen att utreda frågan. Tanken är att införa en formell möjlighet för statsråd att vara lediga i samband med ett barns födsel eller adoption och en tid efteråt. I maj nästa år ska ett förslag vara klart.

Det finns flera fördelar med att ministrar, på samma sätt som anställda får rätt att stanna hemma med sina barn under en period, anser regeringen. Till exempel bör även toppolitikernas barn få samma förutsättningar som andra att knyta an till sin mamma och pappa.

– Man ska väl leva som man lär också. Nu har man inte möjligheten att vara föräldraledig. Det blir lite märkligt om man har budskapet att vi ska ha en föräldraledighet som tas ut jämställt och som utgår från barnens behov, och sedan har vi inte ens en möjlighet för ministrar att vara föräldralediga, säger Ardalan Shekarabi.

Vem tänker du dig ska vikariera för statsrådet?

– Det är den typen av frågor som utredaren måste titta på, jag har ingen åsikt i den frågan , vi måste ha ett gediget utredningarbete, och bland annat titta på den frågan. Det är en väldigt viktig fråga naturligtvis.

Utredaren ska också ta ställning till vilken ersättning en minister som är mamma- eller pappaledig ska få.

Riksdagens konstitutionsutskott tycker att frågan om statrådens föräldraledighet inte behöver lagstadgas utan kan lösas praktiskt av regeringen - från fall till fall.

Med det håller Ardalan Shekarabi inte med om.
– Det måste finnas en ordning som reglerar hur detta går till.

När hoppas du att en sådan här sak ska vara på plats?
– Under förutsättning att det inte kräver några grundlagsändringar, så borde det finnas förutsättningar att genomföra detta under mandatperioden, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista