Häktas för vägran att utfärda vigselbevis

1:48 min

I USA sattes en kanslichef bakom lås och bom på torsdagen för att hon vägrat ge ut äktenskapslicenser till samkönade par som vill gifta sig.

Det här kommer efter att Högsta Domstolen så sent som i måndags sa att man inte kunde hänvisa till sin tro och vägra göra sitt jobb och är ett i raden av flera liknande fall där människor hänvisat till religionsfrihet för att de inte vill vara delaktiga i samkönade äktenskap.

Earl och Michael Benjamin-Robinson är ett av de par som hade problem att få sin licens till en början.


– Det var en besvikelse. Vi kände oss väldigt diskriminerade, det hände bara på grund av människors tro inte för vad som var rätt i den här situationen, säger Michael Benjamin-Robinson.

Detta har pågått sedan Högsta Domstolen i juni bestämde att alla stater måste tillåta samkönade att gifta sig. I Kentucky, i ett område, var det en kvinna som bestämde att de inte skulle utfärda några äktenskapslicenser på hennes kontor och drev det till domstol med hänvisning till hennes tro. Högsta Domstolen gav henne bakläxa, men hon vägrade ändå. 

– Det är i Guds namn jag vägrar, sa kvinnan till ett par som efterfrågade en licens. 

Hon skickade senare ut ett pressmeddelande om att det är ett himmel eller helvetebeslut för henne. På torsdagen ställdes hon inför rätta för trots mot domstolen och fängslades för att hon som statsanställd inte följde lagen. Hon hade släppts direkt om hon gick med på att hennes kontor skulle utfärda licenser, men hon fortsatte att vägra.

På fredagen började de anställda på hennes kontor att ge ut äktenskapslicenser, kanslichefen är dock fortsatt fängslad. 

Det här är ett av flera fall som drivits med hänvisning till konstitutionen, men hittills har domstolarna alla avfärdat argumentet om religionsfrihet. Men en opinionsundersökning gjord av nyhetsbyrån AP visar att en majoritet tycker att det är okej för företagare att neka sina tjänster med hänvisning till sin tro. Det är något fler än innan Högsta Domstolens beslut och kan alltså visa på ett bakslag, men överlag är det fler och fler i USA som är för samkönade äktenskap.

Michael och Earl Benjamin-Robinson fick sin licens efter några dagar och tycker överlag att det är mycket bättre i dag än för några år sedan. 

– För tio år sedan var människor inte lika öppna som de är i dag om människors rätt att få gifta sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista