"Marknaden slår nu hårdare mot kärnkraften än någon svensk regering"

2:18 min

Vad betyder stängningen av två reaktorer på Ringhals? Vem bär ansvaret? Och vad händer nu?

Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach reder ut frågetecknen.

Är det politikernas fel att Ringhals ska stänga två reaktorer?

– Det kan man rimligen inte påstå om man inte ska backa bandet rejält. Sammanlagt fyra reaktorer i Sverige ser nu ut att kunna stänga i förtid, eftersom även två reaktorer i Oskarshamn väntas lägga ned. Det som får ägarna att stänga är att lönsamheten är för dålig, det gör att det inte finns någon mening i att investera. Elpriserna är låga, efterfrågan på el har minskat och Sverige producerar mer el än vi gör av med.

– Det här är intressant, för marknaden slår nu hårdare mot kärnkraften än någon svensk regering gjort, trots all infekterad politisk debatt vi haft om kärnkraften i decennier. Göran Persson är den ende svenska statsminister som aktivt stängt kärnkraftverk med politiska beslut, och då handlade det om Barsebäck, två reaktorer.

– Men sedan påverkar förstås även politikerna vilken ekonomi kraftbolagen lever under. Effektskatten på kärnkraft är den pålaga som debatterats mest. Den har höjts av alliansen, och den nuvarande regeringen höjde den så sent som i augusti. Båda sidor har alltså ansvaret för skatten. Kärnkraftens ägare brukar beskriva skatten i sin helhet som ett problem, men få hävdar att den senaste höjningen ensam är orsaken till den dåliga lönsamheten.

Vad betyder det för den politiska debatten om kärnkraften att Vattenfall nu ser till att två reaktorer i Ringhals kommer att stänga?

– Det sätter förstås fart på debatten om kärnkraftens villkor igen och om energiförsörjningen i Sverige i stort. Moderaterna vill nu sänka effektskatten, och Folkpartiet och Sverigedemokraterna avskaffa den. De rödgröna har mödosamt förhandlat fram dagens villkor så antagligen händer väl ingenting alls med dem under den här mandatperioden.

– Sedan diskuterar partierna framtidens energi i energiminister Ibrahim Baylans energikommission, men det arbetet gäller på väldigt lång sikt, från och med 2025.

Alliansen bestämde ju att det skulle bli tillåtet att ersätta de gamla kärnkraftverken med nya, gäller inte det längre?

– Jo, på pappret gör det det. Mycket av alliansens energipolitik är fortfarande i kraft. Men det beslutet blir förstås alltmer frånsprunget av den ekonomiska verkligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista