Kritik mot slopad gåvorabatt

2:11 min

Insamlingarna för människor på flykt fortsätter ticka på. Men samtidigt finns ett förslag i regeringens budget om att slopa skatteavdraget för gåvor vid årsskiftet, något som den borgerliga oppositionen är kritisk emot.

– Vi ser nu en av de största flyktingkatastroferna någonsin och vi ser en ökad vilja från många människor att hjälpa till. Att i det läget, som regeringen föreslår, göra en besparing på en kvarts miljard kronor på privata gåvogivare - jag tycker att det är väldigt trångsynt. Det är ett direkt svek i den situationen vi befinner oss i, säger Folkpartiets Fredrik Malm.

Skatteavdraget för gåvor till ideella organisationer infördes under den förra mandatperioden. Som mest kan avdraget bli 1 500 kronor per person och år. Förra året var det runt 300 000 personer som använde avdraget, som totalt var värt 250 miljoner kronor.

Det är ett betydande belopp som regeringen vill spara in, och reformen kommer att drabba insamlingsorganisationerna hårt, säger Fredrik Malm. 

– Det är väldigt mycket pengar. Det här är en av de större besparingarna i den kommande budgeten, på privata gåvogivare som skänker till organisationer som hjälper flyktingar.

Enligt flera organisationer har avdraget lett till ökat givande, men hur mycket mer är svårt att säga.

Därför är det också svårt att säga hur mycket mindre givandet kommer bli när reduktionen försvinner.

Vissa menar att det kommer handla om hundratals miljoner kronor. Andra säger att det blir på marginalen.

Finansminister Magdalena Andersson har tackat nej till en intervju med Ekot.

Men Socialdemokraternas Leif Jakobsson, vice ordförande i Finansutskottet, tror inte att ett slopat skatteavdrag kommer få folk att vilja skänka mindre.

– Jag tror faktiskt inte att det blir så stor skillnad. Människor ger för att de vill ge, inte för att få skatteavdrag. Vi ska ha ett enkelt skattesystem utan en massa avdrag. Om vi vill stödja det ena eller det andra gör vi det med skattade pengar, säger Leif Jakobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista