Flyktingkrisen: Löfven vill införa tvingande system i EU

2:44 min

EU bör införa säkra länder- och återvändarprogram, det är hög tid att avskaffa kommunvetot i flyktingpolitiken och Viktor Orbáns Ungern måste ge skäl för EU-bidragen. Det var några av budskapen inför morgondagens möte med Angela Merkel.

Ekot direktrapporterade från Löfvens presskonferens

– Det är hög tid att avskaffa kommunvetot i flyktingpolitiken, hög tid att ge alla kommuner bättre möjlighet att ge nyanlända ett bra mottagande, säger Stefan Löfven.

Statsministern sa även att regeringen inom kort kommer lägga fram ett lagförslag som innebär att alla kommuner i Sverige ska dela på ansvaret för flyktingmottagande. Det är en del av vad han kallar för ett etableringspaket, som ska presenteras i höstens budgetproposition.

Ungern är ett av de länder som tar emot mest EU-bidrag sa Löfven, och med den bakgrunden riktade han kritik mot hur flyktingarna behandlas i Viktor Orbáns Ungern.

Precis som att regeringen vill att ansvaret ska delas jämnt över Sveriges kommuner, kommer de framföra att det bör införas ett permanent fördelningssystem i EU som ska tillämpas vid katastrofsituationer. Löfven vill även att antalet kvotflyktingar inom EU ska utökas till 100 000.

Något som diskuterats på senare tid är så kallade "säkra länder". Statsministern säger nu att han vill att det upprättas en lista över säkra länder där det uppenbart inte finns asylskäl att fly ifrån. Ungefär tre procent av asylsökande från Balkan beviljas asyl i Sverige, gav Löfven som exempel.

Efter mötet med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin kommer statsministern även att träffa Österrikes förbundskansler Werner Faymann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista