Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.

Bolagstyrelser jämställda om 10 år

2:34 min

Enligt en ny kartläggning ökar mängden kvinnor i börsbolagens styrelser i rekordfart. Andelen kvinnor har stigit till 28 procent, enligt stiftelsen Allbright.

– Tjugo bolag har tagit steget från manlig dominans till en mer jämn könsfördelning så det är oerhört glädjande. Fortsätter utvecklingen i samma tempo har vi jämställda styrelser redan inom tio år. Tar vi dessutom hänsyn till att utvecklingstakten accelererat under det senaste året, då kan jämställda styrelser vara en verklighet redan om fyra år, säger Amanda Lundeteg som är vd på stiftelsen Allbright.

Rekordlyft och trendbrott är uttryck från stiftelsen Allbrights nya rapport om bolagsstyrelser. 28 procent av styrelseledamöterna i bolagen på Stockholmsbörsen är nu kvinnor. Mellan åren 2010 och 2013 låg andelen och skvalpade runt 22 procent.

– Bland annat har debatten varit väldigt intensiv de senaste åren. Jag tror att bolagen känner pressen. Vi vet också att skämslistor och uthängning ger effekt. Vi har många arga företagsledare som ringer och skäller på oss och inte vill vara på den här svarta listan, säger Amanda Lundeteg.

Den svarta listan är de bolag som helt saknar kvinnor i styrelsen. Här finns fortfarande 24 av de 279 börsbolagen framför allt hälsovårdsbolag, industribolag och teknikbolag.

Regeringen har sagt att det ska införas en lag om kvotering om inte styrelserna har minst 40 procent kvinnor 2016. Det har delar av näringslivet sett som ett hot, och det lyfts fram som ett skäl till att andelen kvinnor ökar snabbare än tidigare.

Finansmannen Sven Hagströmer som grundade Allbright säger att många bolag också har insett att de blir bättre med mer jämställdhet.

– Jag tror att vi har fått en ordentlig fart på det här och att kommande valberedningar är sista chansen att undvika kvotering. Näringslivet ropar ofta på självreglering och här har man en ypperlig chans att visa att man klarar självreglering för det här är viktigt.

Styrelseproffset Sussi Kvart som bland annat sitter i H&M:s och Apotekets styrelser tror inte att kvotering är rätt väg att gå. Men hon gissar att en lagstiftning ändå kommer.

– Jag tror att det politiska trycket är relativt stort. Om man skulle slå vad skulle jag tro att vi har en kvoteringslagstiftning inom ett par år, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista