Åsa Romson (MP) sommartalar i Uppsala. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Åsa Romson (MP) sommartalar i Uppsala. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Romson: Europa sviker sina löften

2:06 min

Romson är sist ut bland partiledarna att hålla sommartal. Talet hölls vid Uppsalas resecentral och hon sade bland annat att det är en skam för Europa att neka flyktingar lagliga vägar in i Europa.

Under sommartalet pratade Åsa Romson inledningsvis om de som tvingats uppleva krig och är på flykt just nu. Om behovet av skydd och en fristad för de som kommer till Sverige.

– Men grunden för ett mänskligt mottagande kan inte bygga på frivilliga insatser, säger Romson.

Hon menade att man göder människosmugglarna om man nekar flyktingar lagliga vägar till Europa. Hon sade att Europa i dag sviker sina löften om att ge flyktingar skydd och att första steget på den vägen måste vara att ge människor chansen att söka asyl utan att först behöva ta en illegal och livsfarlig väg genom Europa.

Senare sade hon att hon är stolt över att statsministern och Sverige nu "talar klarspråk" om vad som behövs. I talet citerar hon även Tysklands Förbundskansler Angela Merkel: "Kunde vi rädda bankerna så kan vi rädda flyktingarna."

Åsa Romson menar även att Sverige måste stärka förutsättningar för de som kommer till Sverige. Bland annat genom att ge asylsökande en snabbare tillgång till svenskaundervisning.

Förutom flyktingkrisen pratade hon även om det kommande klimatmötet i Paris. Och hon tror att ett avtal kommer att gå igenom.

– Jag är övertygad om att vi kommer lyckas med ett globalt klimatavtal i Paris, sade hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista