Dansk motorväg avstängd

1:39 min

Flera hundra flyktingar har under dagen vandrat längs motorvägen från Rødby i Danmark och vidare norrut. Flera av dom har sagt att de vill till Sverige. Nu har dansk polis stängt av motorvägen.

- Flyktingarna går fortfarande och de har sällskap av polisen, eftersom det börjar bli mörkt och därför också mer farligt att gå på motorvägen så har vi stängt av den, berättar polisinspektör Kim Kliver för Ekot.

Ännu under sena måndagkvällen vandrar flyktingar längs motorvägen från Rødby mot Köpenhamn. Exakt hur många vet inte polisinspektör Kim Kliver men han tror att de nu är färre än 100 personer, men under dagen har det varit betydligt fler. Flera av dom har sagt att de vill till Sverige.

Sedan i går har mer än 500 flyktingar med tåg kommit från Hamburg i Tyskland till Rødby i Danmark, enligt Kim Kliver vid den danska polisen. 80 nu har sökt asyl, men flertalet har ännu inte registrerat sig. Många har också fått sovplatser på hotell nära stationen i Rødby.

Den danske journalisten Camilla Faurholdt-Löfvall var på plats i Rødby tidigare idag å flera av flyktingarna ville till Sverige.

– Vid halv ett började de plötsligt skrika vid tågstationen "vi springer, vi ska till Sverige, vi ska till Sverige" och sen sprang ungefär 100-150 personer över rälsen och norrut på motorvägen, berättar Camilla Faurholdt-Löfvall.